Mintha el lehetne feledtetni a nyugdíjasokkal az eddigi kormányzati mulasztásokat

NVZS 2021. február 4. 14:14 2021. feb. 4. 14:14

„Benne van a választási előtti pakliban, hogy jövőre a kormány még rátesz egy lapáttal, és megfejeli a nyugdíjakat a 13, havi ellátmány visszavezetése következtében járó plusz két heti felett valamivel. Azt hiszik ugyanis, hogy el lehet felejteni a hosszú évek mulasztásait” – mondta portálunknak Barát Gábor, aki több lehetséges nyugdíjas-csalogató lehetőséget is megemlített. Az Országos Nyugdíj-Főigazgatóság korábbi vezetőjét azzal kerestük meg, hogy tisztázza azt a – több olvasónkban felmerült – kérdést, vajon a 13. havi nyugdíj első hetének hívott juttatás egyheti részt jelent-e (mert akkor, a hónap hosszúságától függően, pár napra eső pénzt megspórol az állam), illetve jövőre mi lesz a számítás alapja, az idei vagy a jövő évi, már emelt nyugdíj.

Ami az első felvetést illeti, Barát mindenkit megnyugtatott: az összeg az idén januárban a tervezett inflációval megemelt havi nyugdíj egynegyede lesz. Nem napokra, hanem százalékra számítják ki a konkrét összeget.

A jövő évi – akkor már kéthetinek mondott, azaz a havi nyugdíj felét elérő – összeg bázisa pedig a 2022-es (januárban, a tervezett éves inflációval megegyezően már megemelt) összegből számolnak majd.

Így szól a jogszabály

A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény módosításának vonatkozó részét az Államkincstár a következőképpen fogalmazza meg közérthető nyelven: „a 2021-ben a tizenharmadik havi nyugdíj, illetve tizenharmadik havi ellátás összege megegyezik a 2021 januárjában a jogosultat megillető, a 2020. év legalább egy napjára is folyósított, tizenharmadik havi nyugdíjra jogosító nyugellátások és az előző felsorolásban szereplő tizenharmadik havi ellátásra jogosító ellátások együttes összegének 25 százalékával”. Ugyanakkor arról nem szól a fáma, hogy 2022-ben mi lesz az alapja a 13. havi nyugdíjnak.

Ám Barát szerint jövőre további „csali” is várható a kormánytól, valami plusz „gesztus” a nyugdíjasok felé (is). Mint mondja, „benne van a választási előtti pakliban, hogy a kormány rátesz egy lapáttal, és megfejeli a nyugdíjakat még valamivel”. Akár azzal, hogy a 13. havi nyugdíj visszavezetése következtében járó plusz két heti összeg felett – némi törvénymódosítás után – további fél- vagy egy heti összeget kiutal. De azt sem tartja kizártnak, hogy a tervezett inflációval „játszanak” egy kicsit, ezúttal a nyugdíjasok javára. „Azt hiszik, hogy ezzel el tudják feledtetni a nyugdíjasokkal a hosszú évek mulasztásait, például az indexálás hiányosságait, a járvány alatt elmaradt segítséget vagy éppen a rendre aultervezett infláció miatt az év végéig a nyugdíjasoktól elvett – és csak utólag rendezett – pénzt” – mondja Barát.

A nyugdíjas szakértőt kifejezetten bosszantja az, hogy  – ahogy fogalmaz – „ilyen propagandát még nem tapasztaltam, észbontó, amit belefeccölnek a 13. havi nyugdíjak ürügyén”. Hetek óta megy a visszaszámlálás: „három hete azt harsogták, hogy négy hét múlva jön az összeg, két hete arról szólt a kormányzati PR, hogy három hét múlva utalják, a múlt héten emlékeztettek arra, hogy két hét és kapják a nyugdíjasok a plusz pénzt – nem lennék meglepve, ha mostantól minden nap azt hallanánk, hogy aktuálisan még hány nap van hátra február 12-éig, amikor elkezdik utalni a nyugdíjakat”.

„Hetek óta úgy adagolják – s nem csak a 13. havi nyugdíj-juttatást, hanem általában is a nyugdíjintézkedéseket –, mintha most fogadnák el annak egyes elemeit” – fejtegette Barát Gábor. Szerinte ennek részeként még azt is folyamatosan hangoztatják, hogy mennyi marad a háztartások zsebében. Pedig – ahogy már lassan egy éve a maga részéről mondogatja – elsősorban a 12 havi nyugdíjakat kellene rendbe tenni, injekciót kellene adni az alacsonyabb nyugdíjasoknak – ahogy azt a nyugdíjas szervezetek és sokan mások régóta követelik. Már tavaly áprilisban, amikor először belebegtették a 13. havi nyugdíj elindítását, Barát Gábor a maival megegyező véleményt hangoztatott, a Hírklikknek leszögezte: „ez a juttatás nem épül be a nyugdíjba, nem képezi későbbi emelések alapját...szakmailag értelmezhetetlen a lépés...a cinizmus csak finom jelző, de még az is, hogy időben és térben elszabta a gatyát Orbán...s még akkor akkor is ez a véleményem, ha első hallásra a nyugdíjasok fülének kedves ez a zene, mert pár hétig elfelejtkeznek korábbi és reális igényeikről”.

Amikor az idén, január első napjaiban teljes lendülettel beindult a kormány nyugdíjasokat célzó PR-gépezete (Novák Katalin családügyi miniszter elhíresült Facebook posztjainak egyikével), a Hírklikk végigvette a nyugdíjasokat érintő kormányzati hazugságokat és csúsztatásokat, a cikk itt olvasható.