Ez nem más, mint egy feltupírozott választási Erzsébet-utalvány

NVZS 2020. április 6. 18:10 2020. ápr. 6. 18:10

„Azt hittem, hogy csak 2021 őszétől lengetnek be célzott, jól hangzó, adott esetben helyén is való választási ígéreteket. Tévedtem” – ez volt Barát Gábor nyugdíjszakértő első reakciója Orbán Viktor mai – a járvány miatti gazdasági válságkezelés részeként (!) bejelentett – intézkedésre, miszerint 2021-től egyenlő részletre elosztva, négy év alatt kiosztanak egy 13. havi nyugdíjnak megfelelő összeget. „Ez megdöbbentő cinizmusról tanúskodik, szakmai alapon értékelhetetlen ” – szögezte le portálunknak az Országos Nyugdíj-főigazgatóság korábbi főigazgatója. Szerinte két-három héten belül valamit ki kell még találni a nyugdíjasoknak, mert egy részük májusra anyagilag teljesen ki fog vérezni. „Egyébként pedig mi van a nyugdíjszerű ellátásban részesülőkkel?” – vetett fel egy további kérdést.

Ahogy arról a Hírklikk is beszámolt, Orbán Viktor mai bejelentése szerint, visszaépítik a 13. havi nyugdíjat, mégpedig négy részletben. 2021 februárjában a januári nyugdíjon felül, a nyugdíjasok egyheti nyugdíjat fognak kapni, és ez történik majd 2022-ben, 2023-ban és 2024-ben is – mondta a miniszterelnök, aki – nem kis cinizmussal – úgy fogalmazott, hogy most a munkahelyeket kell menteni, de nem szabad elfelejtkezni a nyugdíjasokról, a szülőkről, nagyszülőkről sem, akiket a mostani helyzet leginkább fenyeget.

Nagy kérdés, hogy ez a lépés megvédi-e, s ha igen, mennyire az Orbán által emlegetett réteget? – kérdeztük Barát Gábortól. 

Gyors segítség kellene, nem ígérvény

A nyugdíjasok több mint fele erőn felül, tartalékait felélve, (már ha volt) kiköltekezett a koronavírus miatt bejelentett veszélyhelyzet kihirdetése óta, anyagi helyzetük is megroggyant, nem csak a lelkük” – mutatott rá a szakértő. Ők gyors segítségre szorulnak, ezért kellene május elején az átlag nyugdíj körüli nyugdíjban és az egyéb nyugdíjszerű ellátásban részesülőknek egyszeri, 35-45 ezer forint juttatást adni. „Erről sajnos nem hallottam” – mondta Barát, aki maga is meglepődött a bejelentésen.

Mint hozzátette: „sok mindenre számítottam, de az adott helyzetben és égető igényekre tekintettel, a 13.havi nyugdíj újratöltésére nem”. Egyrészt azért nem, mert a nyugdíj szakmailag átgondolatlan, másrészt mástól vesz el forrást, és főleg azért nem, mert most nem arra van szükség. „Nem, hogy a lóláb, az egész ló kilóg” – mondta, rámutatva, hogy ha ez lett volna a szándék, akkor már korábban is megléphette volna ezt a kormány. 

A politikai előny mindenek felett

„Vajon miért várt a válságra, miért nem évekkel ezelőtt lépett?” – tette fel a költői kérdést Barát, aki rögvest meg is válaszolta. „Ismert, hogy minden időben és helyen Orbán csak azt mérlegeli, hogy mi, mit hoz a konyhára. Magyarul: csakis a vélt politikai előnyt nézi, mert a hatalom megtartása, az azt segítő eszközrendserz a lényeg”.

„Előre hallom a kormánypárti kórust, azok elvették, mi visszaadjuk, de itt és most tényleg a 2021-től induló 13.havi nyugdíj a legfontosabb?” – veti fel Barát, aki emlékeztetett arra, hogy amikor Medgyessy Péterék bevezették a 13. havi nyugdíjat, akkor működött a 13. havi fizetés rendszere, másrészt akkor azt akarták visszaadni a nyugdíjasoknak, amit az előző (első) Orbán-kormány nyugdíjemelésben elvett.

Nem 13. havi kell, hanem rendezett, normális nyugdíj

Nem a 13. havi nyugdíjat kellene „visszahozni”, 2021-től indítva, négy év alatt, ahogy ezt most mérhetetlen cinizmussal a válságkezelés égisze alatt bejelentette Orbán, hanem rendbe kellene tenni a 12 havi nyugdíjakat, injekciót kellene adni az alacsonyabb nyugdíjasoknak – ahogy azt a nyugdíjas szervezetek és sokan mások régóta követelik

Ez a juttatás nem épül be a nyugdíjba, nem képezi későbbi emelések alapját – hívta fel rá a figyelmet. Szakmailag értelmezhetetlen a lépés, „a cinizmus csak finom jelző, de még az is, hogy időben és térben elszabta a gatyát Orbán” – mondta Barát, aláhúzva, hogy akkor is ez a véleménye, ha első hallásra a nyugdíjasok fülének kedves ez a zene, mert pár hétig elfelejtkeznek korábbi és reális igényeikről.

Feszültséget is okozhat

„Ez nem más, mint egy feltupírozott Erzsébet-utalvány, egy egyértelműen választási célzatú lépés, ami túllép a jelenlegi – 2022-ben kifutó – kormányzati cikluson, ám még ennél is átlátszóbb lett volna, ha csak abban a két évben juttat ilyen formában plusz pénzt” – fejtette ki. 

Még egy negatív hatásra is felhívta a figyelmet a szakértő. Félő, hogy feszültséget gerjeszt a nyugdíjasokkal szemben a lépés társadalmi szinten. Hiszen ebben a – várhatóan tovább romló – tragikus gazdasági, foglalkoztatási helyzetben egyre többen veszítik el kereső foglalkozásukat, s ebben a helyzetben lebegtette be Orbán a nyugdíjasok részére a jövőbeli intézkedést. A nyugdíjasok többsége, nehéz helyzetében is félti a gyerekeit, az unokáit, és ha azon a fronton érzi az érdemi segítséget, az ő biztonságérzete is erősödik. „Az anyagi biztonsága is, ha kapna egy gyors, egyszeri – de megismételhető – juttatást” – mutatott rá Barát Gábor.