Mivel oltják majd a gyerekeket, ha elfogy a Pfizer és nem jön új szállítmány?

NVZS 2021. november 19. 07:40 2021. nov. 19. 07:40

Durván 1,1 millió adag Pfizer vakcinára lesz szükség Magyarországon ahhoz, hogy minden 5-11 éves gyereket beoltsanak. Kérdés, hogy lesz-e elég oltóanyag, ha a gyártó céggel a magyar kormány csak 10,8 millió adagra kötött szerződést, a jövő héten pedig az utolsó 240 ezer dózis is beérkezik az országba? Ennek a korosztálynak más koronavírus-ellenes vakcinát még sehol a világon nem hagytak jóvá. Számítások szerint, a jövő heti szállítmánnyal együtt összesen mintegy 3,75 millió adag lesz a magyar raktárakban, ám ebből kell majd megoldani az oltást még fel nem vett 12-17 évesek védelmét éppen úgy, mint a 18+ korosztály harmadik oltását is azoknál, akiknek mRNS-vakcinát kell kapniuk. Ez praktikusan a Pfizert jelenti, hiszen Moderna vélhetően már csak nyomokban található a magyar raktárakban, annak a szállítmányait már tavasszal visszamondta a kormány.

A Portfolio cikke nyomán az egész magyar – független – sajtó megírta, vélhetően a jövő heti lesz az utolsó Pfizer-szállítmány Magyarországra. Ugyanis a Pfizer-BioNTech által fejlesztett, Comirnaty nevű oltóanyagból összesen 10,874 millió adagot kötöttünk le az Európai Unió közös – kedvező feltételű – beszerzésének terhére és ez a jövő heti szállítmánnyal teljesülni fog. Ugyanakkor Orbánék nem kötöttek új szerződést a jövő évi szállításokra, így továbbiakra nem lehet számítani. 

Az ECDC európai járványmegelőzési és ellenőrzési központ adatai szerint 6,728 millió adag Pfizert használtak fel eddig nálunk, a többi raktárban van. Ez összesen 3,4 millió adag lehet (illetve pár százezerrel még kevesebb is, mivel volt, amikor Pfizert ajándékozgattunk más országoknak, például májusban a cseheknek).

Gyorsan el fog fogyni a Pfizer

Kérdés, ez a mennyiség mire lesz elég. Merthogy a 3,4 millió adag vakcina terhére kellene biztosítani egy-egy adagot a harmadik oltást felvevőknek, s ez milliókra rúgó csoport: általában is a jolly joker-ként számon tartott, mRNS vakcinát javasolják harmadik oltásként, de ez hatványozottan igaz azok esetében, akiket Sinopharmmal vagy Szputnyikkal oltottak be az első két menetben. És a legfrissebb adatok szerint a mindkét oltást megkapott, nem egészen 5,9 millió emberrel szemben a harmadikat, eddig csak 1,7 millióan vették fel. 

Plusz ennek a 3,4 millió adagnak a terhére kell végigoltani a 12-17 éves fiatalok 589 ezer fős korosztályát, akiknek – szeptember közepén – még a fele sem vette fel a vakcinát (a beoltottak száma 228 ezer volt). Nekik csak ezt hagyták még jóvá.

És persze akkor ott van még az a mintegy 555 ezer 5-11 éves gyerek, akiknek az oltását – a remények szerint – már az idei év végén el lehet kezdeni. Ahogy mi is beszámoltunk róla, az Egyesült Államokban már meg is kezdődött az oltásuk – egyelőre csak Pfizerrel, de arra számítanak, hogy hamarosan a Modernát is csatasorba lehet majd állítani. Persze nem is kell annyira messzire mennünk: Szlovákia – nem várva meg az illetékes uniós testület, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyét – szintén elkezdte oltani a gyerekeket. 

Miért nem Moderna?

Lehetne persze a másik mRNS-vakcinával, a Modernával is oltani, de abból még annyi sincs és nem is lesz idehaza. Összesen valamivel több, mint 1,7 millió adagot kötöttünk le, ennek 97 százaléka pedig be is érkezett az országba. Majd a kormány, menet közben, lemondott minden további szállítmányról, mondván, túlságosan sokba kerül. A Telex korabeli cikkének számításai szerint már eleve is csak fele annyit kértünk, mint amennyi a közös, lekötött uniós keretből lakosságarányosan a rendelkezésünkre állt volna. És a negyedét annak a mennyiségnek, amit egy későbbi megállapodás alapján leköthettünk volna. Ám ebből már végképp nem kértek Orbánék.

És Magyarországon?

Ami pedig a magyar gyerekek oltás-kilátásait illeti: először – egy hete – a Magyar Nemzet írta meg, hogy az EMA akár már az idén jóváhagyhatja az 5-11 éves korosztály beoltását a Pfizer–BioNTech-vakcinákkal. Ezután Gulyás Gergely a kormányinfón már azt is tudatta, hogy amint az EMA engedélyezi az oltást a korosztály számára, Magyarországon is elérhetővé teszik.

Mindez számos kérdést vet fel. Meg is kérdeztük az illetékeseket, de egyelőre választ még nem kaptunk. 

Amire kíváncsiak vagyunk:

1. Miután már nem érkezik több Pfizer vakcina Magyarországra (merthogy a kormány döntése értelmében a már lekötött mennyiségen túl nem vesszük igénybe a közös uniós beszerzésből ránk eső mennyiséget), hogyan fogják megoldani a gyerekek oltását? Egyelőre ugyan még csak a 12-17 évesek oltása zajlik, de az EMA jóváhagyása után az 5-11 évesek oltása is el fog kezdődni (ahogy az USA-ban már el is kezdődött).

2. Vajon tervezik-e, hogy külön megállapodás alapján – drágábban! – leszerződünk a Pfizer gyártójával? De akkor nem tartanak-e attól, hogy nagyon sokára kapunk csak oltóanyagot tőlük, hiszen sokan mások elénk vannak/lesznek sorolva?

3. Úgy tudni, hogy a gyerekeknek kifejlesztett vakcina eltér a felnőtteknek szánttól – még az ampulla is más színű. Vélhetően ebből is lesz közös uniós beszerzés, abba azért beszállunk majd, ha alkalmunk nyílik rá?

4. A másik mRNS vakcinából sem igényeltünk többet, sőt, menet közben vissza is mondtuk a lekötött szállítmányok egy részét. Mi lesz, ha Modernát mégis jóváhagyják az illetékes amerikai, illetve európai hatóságok?

5. A drámai magyar járványhelyzetre tekintettel, számíthatunk-e arra, hogy az EMA engedélyét meg nem várva, elkezdik nálunk is oltani ezt a korosztályt? (A kérdés azért is jogos, mert ma már iskolákban komplett osztályok álltak át digitális oktatásra, mivel rengeteg a fertőzött gyerek)

Ha jön válasz, természetesen megírjuk.