A Magyar Orvosi Kamara véleménye az egyszeri félmilliós juttatásról

HírKlikk 2020. április 5. 15:33 2020. ápr. 5. 15:33

500 ezer forint nagy összeg. A kamara elismeri, hogy az alacsony bérezés miatt, ez az egyszeri juttatás is nagy segítséget jelent. A magyar orvostársadalom bajára azonban nem egy nagy fehér boríték a megoldás, hanem tisztes, a felelősségnek és a társadalmi értéknek megfelelő, stabil bérezés – közölte a Magyar Orvosi Kamara (MOK).

Azt várjuk és kérjük a kormánytól, hogy a január óta tárgyalt bérrendezést mielőbb indítsa el – írja közleményében a kamara, azt is említve, hogy ez év januárban mértéktartó javaslatot tett a biztonságos betegellátáshoz szükséges bérrendezésre. Eszerint két év alatt el kell érni az osztrák orvosi bérek felét, ami a két ország fejlettsége közötti különbségnek is megfelel. Ez szerintük elég lenne orvosaink itthon tartásához és a társadalom érdekét szolgáló egészségügyi reform megkezdéséhez.

A járvány most itt van, kollégáink a rájuk kiemelten leső veszély ellenére, teszik a dolgukat. Nem véletlen, hogy hazánk ismert fertőzött betegeinek 12,5 százaléka egészségügyi dolgozó. Nem az ország legbátrabb emberei vagyunk. Ez a hivatásunk. Akkor is ezt fogjuk tenni, ha az orvosok bérének rendezését a kormány még mindig nem látja indokoltnak. Így azonban szembe kell majd néznünk azzal, hogy a járvány elmúltával, várhatóan az orvosok újabb jelentős része hagyja el a közfinanszírozott egészségügyet – írja a MOK.