Molnár Zsolt: itt az a kérdés, hogy meddig terjed az orwelli állam…

HírKlikk 2021. július 27. 08:39 2021. júl. 27. 08:39

Bár a belügyminiszter megjelent a nemzetbiztonsági bizottság hétfői ülésén, a kormánypárti képviselők nem. A bizottság határozatképtelen volta miatt, Pintér Sándornak nem kellett a lehallgatási botrányról beszélnie, de nem tudja a kormány ezt már a végtelenségig halogatni.

Még néhány hétnek el kell telnie, de az őszi ülésszak első napján megtartandó rendes nemzetbiztonsági bizottság ülésen már elkerülhetetlenek lesznek a kérdések, amelyek leleplezik a gyanú szerint alapjogi aggályokat is felvető Pegasus-botrány lehallgatásait – erről beszélt Stummer János, a nemzetbiztonsági bizottság jobbikos elnöke és Molnár Zsolt annak MSZP-s tagja hétfő este, az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

Stummer János elmondta, a kormányzati kommunikáció az elmúlt hetekben mással sem volt elfoglalva, minthogy azt kommunikálja, „nincs itt semmi látnivaló, minden információ alaptalan”, illetve, hogy elkerülje a felelősségre vonást. „Ennek volt az egyik állomása a mai nemzetbiztonsági bizottsági ülés”.

Az ellenzéki politikusok egyetértettek: annak biztos tudatában, hogy nem tehetnek majd fel kérdéseket Pegasus-ügyben a belügyminiszternek egy határozatképtelen bizottsági ülésen, Pintér Sándor könnyen mondott igent arra, hogy megjelenjen azon.

„Ez egy visszaélésszerű alkalmazása az egész házszabálynak, a nemzetbiztonsági törvénynek, minden jogszabálynak, de nyilván a Fidesz-KDNP – ahogy közelednek a választások – ezt sorozatosan fogja alkalmazni: így volt ez 2014-ben és ’18-ban is” – emlékeztetett Molnár Zsolt a kormány bizottsági üléseket elszabotáló akcióira.

Stummer János elmondta, első lépésként a bizottság felelős tagjai át fognak nézni minden bizottsági dokumentumot, amiből beazonosítható a Pegasus szoftver beszerzése, bár ezek vélhetően minősített dokumentumok lesznek

„Amennyiben beigazolódik a vélelmünk, akkor egy tényfeltáró bizottságot fogunk kezdeményezni. (…) Az a nagy kérdés, hogy ha van ilyen szoftver, azt kik, milyen módon használhatták” – mondta el Molnár. Ismertette, ha kiderül is bármi, az államtitoknak minősül majd, amit nem szivárogtathatnak ki, de a jövő eseményeiből deduktív módon lehet majd következtetéseket levonni.

„A fő kérdés az lesz, hogy ki viseli a felelősséget az engedélyeztetési eljárásért, kikre terjed ki ez a nemzetbiztonsági indokból, érdekből történő megfigyelési engedély, ki adta ezt ki – hiszen már az is visszás, hogy a miniszter az államtitkárra mutogat –, de talán még eggyel fontosabb, hogy milyen körre terjed ki a megfigyelés, hiszen csak a jéghegy csúcsával találkoztunk” – mutatott rá Molnár, hozzátéve, hogy ennél lényegesen szélesebb lehet a megfigyeltek köre.

„Nagyon fontos, hogy minden állampolgár biztonságáért kell küzdenünk azért, hogy ne lehessen ebben az országban azt megtenni, hogy „nemzetbiztonsági érdekből” – ami elég homályosan van megfogalmazva –, visszaélés-szerűen, akár politikai motivációból történjen engedélyeztetés” – húzta alá az MSZP pártigazgatója.  

Bejelentette, kezdeményezni fogják, hogy Varga Judit igazságügyi miniszter és Völner Pál államtitkár jelenjen meg az első, rendes őszi bizottsági ülésen, és adjon pontos tájékoztatást arról, kiket hallgattak le és mit jelent az ő esetükben a „nemzetbiztonsági érdek”. „Ezek pontos áttekintése után fogunk egy képet kapni, hogy mi zajlott ebben az ügyben” – foglalta össze.

„Még ebben a naptári évben biztosan el kell jönniük jó néhány bizottsági ülésre, ugyanis a bizottságnak vannak rendes feladatai: be kell számoltatnia a nemzetbiztonsági szolgálatokat, illetve azokat a minisztereket meg kell hallgatnia, akik felügyelik ezeknek a nemzetbiztonsági szolgálatoknak a működését, így a honvédelmi minisztert, a külügyminisztert illetve Pintér Sándort is” – válaszolta Stummer János arra, hogy van-e ok feltételezni, hogy más üléseken sem fogja magát képviseltetni a kormány.

 „Az első bizottsági ülésre az őszi ülésszak első munkanapján, hétfő reggel 8-kor fog sor kerülni. Akkor, az első lehetséges alkalommal és időpontban fogjuk várni a Nemzetbiztonsági Szakszolgálatot arra, hogy beszéljenek erről az ügyről” – tette hozzá.

„Azzal, hogy nem jönnek el és akadályozzák a tényfeltárást, magukra húzzák a teljes felelősséget, hiszen ez beismerése annak, hogy van mit rejtegetni” – vetette fel Molnár Zsolt.

Kérdésre, előfordulhat-e, hogy végül minden információ birtokában lesznek, de azok minősített volta miatt nem fogják tudni megosztani azt az emberekkel, a nemzetbiztonsági bizottság jobbikos elnöke elmondta, a Fidesz alig várja, hogy belesétáljanak abba a csapdába, hogy államtitkokat szivárogtassanak ki és ezért eljárást lehessen ellenük indítani. „Mi ezt nem fogjuk nekik megadni” – hangsúlyozta.

A szocialista politikus kiemelte, a 2022-es kormányváltás tud pontot tenni annak a végére, hogy emberek tízezreinek ne kelljen attól tartani, „hogy egy iskolaigazgatói pályázatnak vagy egy kórházigazgatói pályázatnak az a feltétele, hogy átessenek egy nemzetbiztonsági lehallgatásos-megfigyeléses eljáráson, akár politikai motivációból. Az a legfontosabb, hogy ez a probléma nem a politikai elit gondja (…), nem az ellenzéké, de még csak nem is a politikai közélet csúcsáé, nem az üzletembereké. Itt az a kérdés, hogy meddig terjed az orwelli állam. Ennek kell a végére járni, és végére is fogunk legkésőbb 2022-ben” – ígérte az MSZP pártigazgatója.

Forrás: Hírklikk