Molnár Zsolt korlátozná a kezdő sofőröket a száguldozásban

HírKlikk 2023. szeptember 21. 10:55 2023. szept. 21. 10:55

Amíg bele nem jönnek a vezetésbe, a kezdő sofőrök maximum 200 lóerős autókat vezethetnének – ez Molnár Zsolt országgyűlési képviselő, az MSZP pártigazgatójának egyik közlekedésbiztonsági javaslata, amelyet a csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján mondott el.

Újabb közlekedésbiztonsági javaslatokat fogalmazott meg Molnár Zsolt, az MSZP pártigazgatója. Az egyik javaslat szerint addig nem vezethetnének 200 lóerőnél nagyobb teljesítményű autókat a kezdő sofőrök, amíg elég rutint nem szereznek, vagyis minimum három évig a jogosítvány megszerzése után. A másik javaslat szerint a középiskolások az intézményükben tehessék le a jogosítványhoz szükséges elméleti vizsgát, állami támogatással; a szocialista képviselő szerint ez nagy könnyebbség lenne a diákoknak.

A sajtótájékoztatót Molnár Zsolt hagyományosan az Árpád híd budai feljárója mellett, a közlekedési baleset áldozatainak emlékművénél tartotta. Ez az az emlékmű, amely felhívja arra a figyelmet, hogy minden évben milyen sokan halnak meg közlekedési balesetben.

A szocialista politikus örömét fejezte ki, hogy a közvéleményt is egyre jobban érdekli a biztonságos közlekedés, a javaslatait a szakmai szervezetek is figyelik, és sok megkeresést kapott a két héttel ezelőtti, hasonló témában tartott sajtótájékoztatója után. Molnár Zsolt korábban elmondta, szeretné, ha a 400 lóerő fölötti, úgynevezett „izomautók” vezetéséhez külön vizsgára lenne szükség; ehhez most hozzátette: szükséges lenne az is, hogy ne csak az „izomautókat” vezető sofőrökre, de a kezdő autóvezetőkre is legyen valamilyen korlátozás. Ezért csütörtökön benyújtotta a korábban bejelentett javaslatát azzal a módosítással, hogy a kezdő vezetők 200 lóerőig, 150 kW-ig vezethessenek három évig gépjárművet, és csak három év után lehessen 200 lóerős, azaz 150 kW-ot meghaladó teljesítményű autókat vezetni. „Mi úgy gondoljuk, hogy egy kezdő vezető számára elegendő a 200 lóerő alatti teljesítményszint” – mondta a szocialista képviselő, aki szerint ez a három év elegendő arra, hogy a kezdő sofőrök rutint szerezzenek, illetve kiderüljön, alkalmasak-e a közlekedésben nagyobb teljesítményű autó vezetésére.  

A szocialista országgyűlési képviselő szerint a javaslataira a kormány részéről is érkezett visszajelzés, az osztályfőnöki órán bevezetik a közlekedési alapismeretekkel kapcsolatos közlekedésbiztonsági tájékoztatót, ami örvendetes. Molnár Zsolt elmondta: továbbra is él az a javaslatuk, hogy a középiskolában legyen kötelező fél évig a KRESZ-oktatás, de azt is szeretnék, hogy a középiskola végzős évfolyamán le lehessen tenni a KRESZ elméleti vizsgáját az oktatási intézményben, az állam költségén. Szerinte ez megkönnyíti majd a jogosítvány megszerzését, ami nagyon sok fiatal számára aránytalan terhet jelent. Molnár Zsolt bejelentette azt is: az ősz folyamán a diákokat célzó tájékoztatási kampányba kezd az MSZP azzal kapcsolatban, hogy milyen tudnivalók szükségesek a felelős közlekedési magatartáshoz. 

„Mindenki foglalkozik ezzel a kérdéssel, viszont minden évben történik tragikus baleset” – mondta Molnár Zsolt, aki emiatt azt kéri a magyar kormánytól, hogy cselekedjen. „Szerintünk az élet a legfontosabb, mi, magyar szocialisták az életet választjuk és elvárjuk mindenkitől, hogy felelősségteljesen álljon ehhez a kérdéshez” – mondta az MSZP pártigazgatója.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom