Most mindennél veszélyesebb a szólásszabadság elleni támadás

HírKlikk 2020. április 7. 20:30 2020. ápr. 7. 20:30

„Ne engedjük, hogy a szólásszabadság a koronavírus áldozatává váljon” – erre figyelmeztetett a The Guardian brit liberális lapban Cas Mudde, Georgia Egyetem professzora, a politikai szélsőségek ismert kutatója. Megállapította: a despota Orbán nincs egyedül abban, hogy tiltja a szólást. A válságos időkben a liberális demokrata eszmék és értékek sérülékenyek a hatalom tekintélyelvű megragadásával szemben, és az első áldozat mindig a szólásszabadság. De ez a mostani támadás veszélyesebb, mint a többi hasonló, mert nem csak a „hamis híreket” veszi célba, hanem a bírálatokat is, amelyek például a nem megfelelő kórházi állapotokról szólnak. 

Az úgynevezett fake news évek óta viták tárgyát képezi, noha máig nem tudni pontosan, hogy a fake news és az állítólagos „orosz beavatkozás” milyen eredménnyel járt. A politikusok azonban meggyőzték magukat arról, hogy ez az egyik fő oka annak, ha szavazatokat veszítenek a populisták javára. Mindedig csupán csekély haladást lehetett elérni e téren, ami nem meglepő, a világ néhány legnagyobb hatalmú politikai irodájából –- például a Fehér Házból és a Downing Streetről – kiinduló napi fake news-össztűz láttán. A fogalmat Donald Trump tette népszerűvé, de a hatalmon lévő populisták lelkesen csatlakoztak a fake news elleni harchoz. Az egyik legrosszabb példa erre – mint annyiszor az utóbbi években – Magyarországon látható, ahol a mindent megszavazó parlament rendkívüli intézkedéseket hozott, „diktatórikus hatalmat” adott a szélsőjobboldali Orbánnak, noha erre semmi szükség nem volt, hiszen az új jogszabály elfogadása idején, hivatalosan éppen 492 fertőzöttet és 16 halálesetet tartottak nyilván. 

Amíg Orbán rendeleti úton kormányoz, bármi, amit hamis hírnek minősítenek, öt évig terjedő börtönnel büntethető, ami halálos ítéletet jelent a független sajtó számára – már amennyiben Magyarországon még létezik ilyen. 

Talán ennél is veszélyesebb, hogy támadást intéznek a koronavírus elleni harcban a frontvonalon dolgozó emberek, az egészségügyiek szólásszabadsága ellen. Pedig ők a legjobban tájékozottak, és így ők a hamis hírek legjobb potenciális ellenpontjai. Az Egyesült Államokban, ahol nincs univerzális egészségügyi rendszer, a magánkórházak cenzúráznak, és a prioritás számukra nem a betegek és a dolgozók egészsége, hanem a saját profitjuk. Máris sok alkalmazottat kirúgtak, amiért felhívták a figyelmet például a védőfelszerelések hiányára – és ez a járvány idején megengedhetetlen tékozlás. A szélesebb közönség számára pedig még veszélyesebb, hogy elhallgattatják a szakértőket, néhol még az egyetemeken is. 

A szólásszabadság nem csökkenti a biztonságunkat, hanem növeli, mind a betegekét, mind az állampolgárokét. Mi több, a kínai tapasztalatokból tudjuk, milyen veszélyes lehet az ilyen cenzúra, és ezt a nyugati sajtó részletesen tárgyalta. Érdekes módon, sokan azok közül a politikusok közül, akik saját területükön támogatják, vagy legalábbis eltűrik a cenzúrát, nagyon élesen bírálták a Kínában történteket. Ellenállást kell tanúsítanunk a szólásszabadság elleni támadásokkal és a más tekintélyelvű lépésekkel szemben, hogy ne kövessük el ugyanazt a hibát, amelyet Kína elkövetett, és hogy megvédjük azoknak a hősies egészségügyi dolgozóknak az egészségét és az életét, akik minden nap kockára teszik értünk az életüket –- figyelmeztetett Cas Mude.

 
Forrás: Hírklikk