Mostantól Jászberényben külön munkacsoport ellenőrzi a sajtót

HírKlikk 2019. június 21. 09:53 2019. jún. 21. 09:53

Bizonyára mindenki emlékszik a jászberényi polgármesternek arra az elegáns húzására, amikor egy háromgyerekes család elől nyúlta le az önkormányzati lakást. Szabó Tamás most úgy döntött, hogy ellenőrzése alá vonja a teljes helyi sajtót.

A polgármester a Fidesz önkormányzati frakciójának támogatásával, a városi költségvetési források és támogatások nyújtásával vagy éppen megvonásával már évek óta olyan hatalmi és gazdasági nyomás alatt tartja helyi médiát, amelyben a sajtószabadság nem érvényesülhet – mondta a Magyar Narancsnak Gedei József.

A DK jászberényi önkormányzati képviselője szerint a gyors, pontos és kiegyensúlyozott tájékoztatás elvei helyett kizárólag Szabó és a Fidesz szempontjai érvényesülnek.

A helyi televízióban 2010 előtt közéleti vitaműsorok voltak, most azonban többnyire csak a polgármester látható, általában ő maga számol be a testületi ülésekről

– mondta a képviselő, hozzátéve, hogy olyan is előfordult már, hogy 12 oldalas városi lapban 12 fotó jelent meg a polgármesterről.

De még ezt is „túlszárnyalja”, a legújabb intézkedés, amit Szabó a napokban fogadtatott el a jászberényi közgyűléssel; megalakult ugyanis a „Kiegyensúlyozott tájékoztatást segítő média-munkacsoport”, ami polgármester szavai szerint a helyi sajtót „kontrollálja”.

Az pedig különösen pikáns, hogy a munkacsoportot – amelynek feladata hivatalosan „a hírek koordinálása, összehangolása, a közérdekű megjelenések hatékonyabb képviselete, az előző hónap híranyagának áttekintése, vitás ügyekben vélemény formálása” – a Magyar Demokrata és a 888 szerzője, a Hír TV megmondóembere, Szentesi Zöldi László vezeti, aki a jászberényi önkormányzat sajtóreferense is egyben.

Forrás: Hírklikk