MSZP: adjon több támogatást a kormány az egy gyermekes és az egy szülős családoknak!

HírKlikk 2021. január 26. 12:08 2021. jan. 26. 12:08

Az egy gyermekes, valamint az egy szülős családok fokozottabb támogatását követelte az MSZP országgyűlési képviselője, kedden.

Bangóné Borbély Ildikó az MSZP Facebook-oldalán közvetített online sajtótájékoztatón közölte, az önmagát családbarátnak nevező mostani kormány családok tízezreinek nem ad érdemi segítséget a gyermekneveléshez: az egy gyermekes családok és a gyermekeiket egyedül nevelők alig számíthatnak segítségre.

Kifejtette: egy gyermek után még most is 10 ezer forint adókedvezmény jár, miközben a családok helyzete az intézkedés 2011-es bevezetése óta romlott – különösen az elmúlt egy évben a koronavírus-járvány miatt kialakult gazdasági válság miatt. A családi pótlék 2008 óta, 14 éve változatlan, egy gyermek után 12 200 forint.

Elmondta azt is, hogy 2018-ról 2019-re 21-ről 26 százalékra nőtt a szegények aránya az egy szülős családok között. Megjegyezte, ma Magyarországon 300 ezer egy szülős család van, mintegy félmillió gyermeket nevel egy szülő.

Az ellenzéki politikus úgy összegzett, leszakadóban vannak azok a családok, amelyek nem férnek bele a Fidesz családfogalmába; meg kell változtatni a kormány családpolitikáját.

Bangóné Borbély Ildikó azonnali intézkedéseket sürgetett, leginkább azon családok érdekében, amelyeknek a járvány okozta gazdasági válság miatt, az alapvető élelmiszerek megvásárlása is gondot okoz.

Szorgalmazta az anyasági támogatás radikális emelését, az alanyi jogon járó családi támogatások, a családi pótlék, valamint a gyermekgondozást segítő ellátás (gyes) és a gyermeknevelési támogatás (gyet) megduplázását.

Forrás: MTI