MSZP: átverés helyett, azonnali és tényleges segítséget a munkahelyek megőrzésére!

HírKlikk 2020. április 8. 21:30 2020. ápr. 8. 21:30

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, közleményben reagált Palkovics László keddi bejelentésére. A szocialisták szerint, elfogadhatatlan a kormány késlekedése a munkavállalók védelmében.

A pártelnök arra reagált, hogy Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kedd délelőtt bejelentette, hogy állami támogatást biztosítanak a rövidített munkavégzéshez kapcsolódóan. Elmondása szerint, „Az elkerülhetetlen leállásokkal kieső bért, igazságos plafon mellett, a magyar állam 70 százalékban átvállalja három hónapra." 

Közleményében Tóth rámutatott, hogy a miniszter még ugyanazon a napon pontosítani kényszerült a bejelentést, így az állam csak a kieső időre járó fizetés 70 százalékát fizeti, és azt is csak akkor, ha a munkáltató megrendelései 15-50 százalékos mértékben estek vissza. Ráadásul a támogatást csak májustól lehetne igényelni. A kormány tehát azokon nem akar segíteni, akiknél 50 százaléknál nagyobb a megrendelések visszaesése, így ezeknél a cégeknél a leépítéseket sem fogja akadályozni, és tovább növelheti a válság miatt állásukat vesztett emberek százezres tömegét.

Az MSZP számára elfogadhatatlan a kormány késlekedése, mert a jelenlegi válságban minden nap százak és ezrek veszítik el a megélhetésüket, és kerülnek kilátástalan helyzetbe. Elfogadhatatlan, hogy a kormány nem akar valódi és hatékony segítséget nyújtani sem az elbocsátott embereknek, sem a válság miatt padlóra került kisvállalkozásoknak – írja a politikus, hozzátéve, kezdeményezik, hogy a kormány haladéktalanul vezessen be elbocsátási moratóriumot a közszférában és a legnagyobb foglalkoztató és hatalmas nyereséget elkönyvelő multinacionális vállalatok és a nehéz helyzetbe került vállalkozások elbocsátás helyett csökkentett munkaidőben alkalmazzák tovább a munkavállalókat és ezért az állami költségvetés vállalja át a teljes bér és járulékai 80 százalékát. 

Tóth Bertalan kijelentette, hogy a magyar munkavállalók legalább olyan védelmet érdemelnek, mint román vagy német kollégáik, és a már elbocsátott emberek sem maradhatnak segítség nélkül. Ezért az álláskeresési járadék folyósításának maximális időtartamát háromról kilenc hónapra kell emelni, összegének pedig minden esetben el kell érnie a nettó 100 ezer forintot.