Müller Cecília: az európai középmezőnyben van a fertőzöttség Magyarországon

HírKlikk 2020. október 19. 15:10 2020. okt. 19. 15:10

Magyarország az Egészségügyi Világszervezet (WHO) elemzése alapján, az európai középmezőnyben van a fertőzöttek és az elhunytak számát tekintve – mondta az országos tiszti főorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján, hétfőn.

Müller Cecília hozzátette: Magyarország az egymillió lakosra számított fertőzöttségben az Európai Unió 27 tagállama közül a 10., míg az elhunytak számát nézve a 14. helyen áll.

Európa- és vilgászerte emelkedőben van a fertőzöttek száma, és ez alól Magyarország sem kivétel – tette hozzá.

A szakember kérdésre válaszolva, azt mondta, a gyerekeknek nem kell maszkot viselniük az iskolában, mivel az rendkívüli többletterhet róna rájuk, és nem is elvárható, hogy azt helyesen használják hat-nyolc órán keresztül.

Az iskolákra hozott szabályok továbbra is érvényesek, az épületen belül is kerülni kell a csoportosulásokat, fontos a kézfertőtlenítés és a testhőmérséklet-mérés – mondta.

Müller Cecília közölte, az operatív törzs döntése értelmében, jelenleg 40 óvodában és 13 iskolában van rendkívüli szünet, 117 osztályban és 15 iskolában digitális tanrendben tanulnak a diákok.

Közölte: új diagnosztikai lehetőséget jelentenek az antigéntesztek, amelyek a PCR-tesztekhez hasonlóan, az aktuális fertőzöttséget mutatják ki.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ vizsgálata szerint, az antigéntesztek eredménye egybeesik a PCR-tesztekével – mondta.

Az országos tiszti főorvos beszélt arról is, hogy az, aki felépült a koronavírus-fertőzésből, az orvos gyógyultnak nyilvánította, megkaphatja az influenza elleni védőoltást. Továbbra is azt ajánlja, hogy a krónikus betegséggel élők és az idősek mindenképpen kérjék a védőoltást.

Jelezte, további influenza elleni oltóanyagot szereztek be, hogy mindenki hozzájusson a vakcinához.

A halottak napi temetőlátogatásokról elmondta, az általános higiéniai és magatartási szabályokat kell betartani ekkor is.     

Ajánlatos kerülni a tömeget, és ha sokan vannak egy-egy sírkertben, temetőben, érdemes maszkot viselni – tette hozzá.

A járványügyi adatokat ismertetve, Müller Cecília elmondta, 1478 új koronavírusos esetet regisztráltak az elmúlt napon, 31 ember meghalt a vírus okozta szövődményekbe. Kórházban 1896 beteget ápolnak, közülük 188-an vannak lélegeztetőgépen.

Arra a kérdésre, hogy a lélegeztetőgépre kerülők közül hányan épülnek fel, az országos tiszti főorvos azt mondta, a gyógyítás lehetőségei nagyban megnövekedtek a tavaszi időszakhoz képest.

A Szent László Kórház adatait ismertetve közölte, a gépi lélegeztetésre szoruló betegek fele lekerül a gépről, és meg is gyógyul.

„Ez egy nemzetközileg is elismert arány" – tette hozzá.

Müller Cecília kitért arra is, hogy szociális és egészségügyi dolgozó a fertőzöttsége után csak két negatív PCR-teszttel állhat újra munkába.

Forrás: MTI/Hírklikk