Munkahelyek helyett inkább az űrbe (is) lőnek óriási pénzeket

Bánó András 2020. május 29. 20:19 2020. máj. 29. 20:19

Voltaképpen jelentős pénzeket mozgatott át a kabinet egy csütörtök esti kormányrendelettel. Az előirányzat-átcsoportosítással kivettek 126 milliárd forintot a gazdaságvédelmi alapból, 1,14 milliárdot a járványi elleni védekezési alapból, valamint 66 milliárdot a központi maradványelszámolási alapból.

A pénzből kaptak valamennyit a különböző minisztériumok működési költségre, de az egyik legnagyobb összeg, 50 milliárd forint az ITM gazdaságvédelmi támogatás csomagjába ment, valamint kapott több mint 65 milliárd plusz forrást a honvédelem. A járványügyi alapból kivett 1,14 milliárd a Pénzügyminisztériumhoz kerül át, egész pontosan a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság kapja. Vannak egyéb, kisebb tételek is, amelyek a költségvetési előirányzat módosításával most plusz pénzeket kapnak:

1,2 milliárd megy „Űrtevékenységekkel kapcsolatos feladatokra”;
6,3 milliárd „Nyugat-Balkán Beruházási Támogatásra”;
18 milliárd „Határon túli gazdaságfejlesztési programok támogatására”;
14,3 milliárdból emelik az Eximbank tőkéjét;
6,6 milliárd megy „Az olimpiai mozgalommal összefüggő, valamint egyéb, a sport stratégiai fejlesztését szolgáló feladatok támogatására”;
2,1 milliárdot kap a veszprémi uszoda;
142 milliót a „Nyíregyháza Spartacus-Bozsik József Labdarúgó Akadémia örökösföldi edzőközpont”.

Ez összesen több mint 48 milliárd. Ilyen célokra költi a kormány az általuk elnevezett minden idők legnagyobb szabású gazdaságvédelmi alapja milliárdjait! Micsoda szemfényvesztés ez? Ezek után, mi indokolja a pártok támogatásának megsarcolását, mi indokolja az önkormányzatoktól elvett parkolási díjbevétel lenyúlását? Hol van az ígért munkahelyteremtés? Eddig csak azt lehetett hallani, hogy növelik a közmunkára fordítható pénzeket, és a fiatalok elmehetnek katonának. Szép perspektíva! És aki elmúlt ötven, és az utcára került? Aki diplomás, vagy szakember? Menjen utcát söpörni? Ez az éhenhalás alternatívája?

Mi a kormányzati pénzszórás indoka? Egyértelműen csak a bosszú. A bosszú október 13. miatt, és a bosszú, hogy még léteznek ellenzéki pártok. Korábban egyébként azzal az indokkal felezték meg a pártoknak járó állami támogatást, hogy az így befolyó 1,2 milliárd forinttal a járványügyi alapot töltsék fel. Erről ma már szó sincs.

Ám hiába reménykedik a kormány, és személyesen Orbán Viktor: se az önkormányzatokat se az ellenzéki pártokat nem fogja tudni eltaposni!