Na puff, és akkor mi van?

Bánó András 2020. április 2. 14:43 2020. ápr. 2. 14:43

Egyszerűen képtelen vagyok felfogni, hogy a felhatalmazási törvény megszavazását követően, miért maszatol tovább az unió, miért nem tesz végre határozott lépéseket az Orbán-kormánnyal szemben?

Donald Tusk a Néppárt elnöke úgy fogalmazott, hogy politikailag veszélyes, erkölcsileg pedig elfogadhatatlan, ha valaki arra használja ki a ragályt, hogy állandósítsa a szükségállapotot. Megírta a Néppárt tagjainak, hogy hamarosan újra napirendre kell tűzni, megváljanak-e a Fidesztől? Ő maga azonban egyik irányban sem kötelezte el magát, de megjegyezte, hogy sok megfigyelő aránytalannak tartja a vírus miatt elrendelt magyar lépéseket.

Na puff, és akkor mi van?

13 uniós ország közös nyilatkozatban fejezte ki aggodalmát a nacionalista magyar kormány által elfogadtatott felhatalmazási törvény miatt. A német, a francia, az olasz, a spanyol, a görög, a belga, a dán, a finn, az ír, a luxemburgi, a holland, a portugál és a svéd vezetés attól tart, hogy a jogszabály veszélyezteti a jogállamot, a demokráciát és az alapvető jogokat. Határozott lépés helyett megtudtuk, hogy a tizenhármak támogatják az Európai Bizottságot, amely követni kívánja a törvény alkalmazását, nehogy sérüljenek az alapjogok.

Na puff, és akkor mi van?

Az osztrák alkancellár megengedhetetlennek minősíti, hogy Magyarország a válság ürügyén, szinte teljesen eltörli a demokráciát. Kogler szerint, a Bizottságnak közbe kell avatkoznia. Az Európai Néppárt osztrák alelnöke pedig aggasztónak minősítette azt, ami jelenleg Magyarországon történik. Hahn, aki egyben a Bizottság költségvetési biztosa, utalt arra, hogy Brüsszelben elemzik az idevágó magyar törvényt.

Na puff, és akkor mi van?

A brit Economist szerint az, hogy Orbán fejére most záporoznak a bírálatok, az nem érdekli sem őt, sem a lakájait. Éppen a harcra van szükségük. Azt sem bántja, ha diktátornak hívják. Amíg nem vált át a nyílt diktatúrára, nyugodtan hisztérikusnak tüntetheti fel az ellenfeleket.

Na puff, és akkor mi van?

Az Európai Bizottság két napja azért adott mézesmázos választ az új törvényre, mert a brüsszeli jogászok nemigen tudnak belekötni a megfogalmazásba. Papíron minden rendben van, a gyakorlatban azonban az Országgyűlés valószínűleg nem törli el a rendkívüli állapotot. Keseregnek az elemzők, hogy az EU-nak igazából nincs eszköze Orbán Viktorral szemben. Az unió eddigi mindig visszariadt a nyílt összecsapástól. Az európai szabályok nemigen adnak módot arra, hogy jobb belátásra lehessen bírni a magyar miniszterelnököt.

Na puff, és akkor mi van?

A Daily Telegraph arra figyelmeztet, hogy az unió a fertőzés kellős közepén nem zárhatja el a pénzcsapokat, és hiába próbálkozik a 7-es paragrafussal is. Orbán már megmutatta, hogy választás és törvényhozás nem állhat útjában. Csak azért tette, hogy az unió lássa: megteheti.

Na puff, és akkor mi van?

Von der Leyen asszony eddig csak langymelegen nyilatkozott, Merkel kancellár szóvivője pedig azt közölte, hogy a hatalom ilyen szintű összpontosítása mind politikailag, mind alkotmányjogilag elképzelhetetlen volna német földön.

Na puff, és akkor mi van?

A Süddeutsche Zeitung brüsszeli elemzője szerint a magyar szükségállapot törvény miatt Brüsszelnek haladéktalanul az Európai Bírósághoz kell fordulnia. A lap úgy véli, hogy ha ultimátumot adnának a magyar miniszterelnöknek, az alighanem beadná a derekát, vagy ha nem, hát, akkor röpül a Néppártból.

Na puff, és akkor mi van? 

A CSU-hoz közelálló Hanns-Seidel-Alapítvány elnöke meg akarja vitatni, hogy megvonják-e Orbán Viktortól a 2001-ben odaítélt Franz Josef díjat. Ugyanakkor arra is kitért, hogy a magyar politikus annak idején a vasfüggöny lebontásában játszott szerepéért kapta az elismerést, ám az alapítvány azért nem felelős, ha valamely díjazott a későbbiekben alapvetően más politikai irányt választ.

Na puff, ez van!