Nagy földbírtoka van a Belváros fideszes polgármesterének, pedig papíron nem volt rá pénze

HírKlikk 2021. szeptember 13. 13:03 2021. szept. 13. 13:03

Megduplázta földbirtokait az elmúlt években Szentgyörgyvölgyi Péter. Ám a belvárosi polgármester vagyonnyilatkozataiban nem találni a csaknem 30 hektár vásárlásának pénzügyi fedezetét.

A 24.hu kérdéseikre hónapok óta nem reagál az V. kerületet Rogán Antal utódjaként 2014 óta vezető fideszes polgármester. 

Az, hogy a Belváros vezetője szorosan kötődik a Bakonyhoz, egy 2012-es Blikk-cikkből tudható. Ez azt derítette ki, hogy Szentgyörgyvölgyi – aki akkor a Belváros-Lipótváros Városüzemeltető Kft. ügyvezetője volt – az állami földpályázaton húsz éves haszonbérleti jogot nyert egy 30 hektáros szántóra. Igaz, erről a sajtó érdeklődésekor – Rogán Antal kérésére – lemondott. „Azért pályáztam, mert nagyon jó lehetőség lett volna, gyerekkorom óta járok Bakonybélbe, lovakat is tartok itt” – magyarázta a lapnak Szentgyörgyvölgyi, aki két év múlva lett polgármester.

A politikus 2018-as, 2020-as és 2021-es januári vagyonnyilatkozatait átvizsgálva, a 24.hu arra jutott, hogy az abban bevallott vagyongyarapodásra a vagyonnyilatkozatban bevallott jövedelmei nem nyújtanak fedezetet. 2018. és 2020. között összesen, hozzávetőleg 16 millió forint jövedelme lehetett, ehhez képest megtakarításai hétmillió forinttal nőttek, tartozásai pedig 2,2 millióval csökkentek. Ha mindezt jövedelméből fedezte, akkor abban a két évben havi háromszázezer forintból kellett gazdálkodnia. De közben vásárolt 25 hektár földet is, illetve lovas birtoka gondozásának, őrzésének, és a lovak állandó felügyeletének is pénzbe kellett kerülnie. A portál a földek értékét – a környékbeli földárak alapján – 23,3 millió forintra becsülte, vagyis önmagukban ezek többe kerültek, mint amit a polgármester papíron két év alatt keresett.

Az elmúlt években annyival nőtt bakonybéli földvagyona, hogy mára a Margitsziget kétharmadának megfelelő, majdnem 60 hektárnyi területet birtokol.

Forrás: 24.hu