Nagy Imre dolgozószobájából üzent az MSZP: nem mondanak le egy új magyar köztársaság megteremtéséről

HírKlikk 2020. június 16. 11:19 2020. jún. 16. 11:19

A magyar baloldal nem mond le egy új magyar köztársaság megteremtéséről – jelentette ki kedden az Országgyűlés szocialista alelnöke, aki közölte azt is, nem hagyják és tiltakoznak az ellen, hogy Nagy Imre mártír miniszterelnök szerepét relativizálni akarja a hatalom.

Hiller István a volt kormányfő 1958-as kivégzésének és 1989-es újratemetésének évfordulóján közölte, a magyar baloldal 1956, Nagy Imre és politikájának szellemi örököse, más korban és más módon védi a magyar szabadságot.

A magyar baloldal nem mond le egy új magyar köztársaság megteremtéséről, amelyben mindenki szorgalma és tehetsége szerint tud boldogulni, ahol érdemes élni, ahova érdemes visszatérni – tette hozzá az ellenzéki politikus – az MSZP-frakció tagjaival – a Parlamentben, Nagy Imre volt dolgozószobájában tartott megemlékezésen.

Az MSZP Facebook-oldalán követhető megemlékezésen elmondta, olyan országot akarnak, ahol nem kell mártírhalált halni sem az egyszerű embernek, sem a miniszterelnöknek.

A volt miniszterelnök emlékezete – akinek újratemetésén elmondta híressé vált beszédét „egy bátor fiatalember", aki ma Magyarország miniszterelnöke – nem úgy alakult, hogy az méltó lenne Nagy Imréhez – értékelt Hiller István. Azt mondta, a hatalom akarja megírni a történelmet. A politika megint olyan területre téved, ahol semmi keresnivalója, pedig annyi dolga lenne: jobbá tenni az emberek életét, gondoskodni a közösségről, eljárni az ország és a nemzet érdekében.

Hangsúlyozta, az MSZP őrzi Nagy Imre emlékét, aki mártírhalált halt az ország miniszterelnökeként, a forradalom politikai vezetőjeként. Nem hagyják és tiltakoznak szerepének relativizálása ellen.

Elmondta, a forradalomban résztvevőknek, a pesti srácoknak és az idősebb embereknek komoly szerepük volt az 1956-os forradalomban és szabadságharcban, tisztelet jár nekik a bátorságért, az elkötelezettségért, de ez nem azt jelenti, hogy bárki is megkérdőjelezhetné Nagy Imre politikai vezető szerepét.

Forrás: MTI