Nagyon kevés munkavállaló veszi igénybe a szülői szabadságot

HírKlikk 2023. november 11. 08:25 2023. nov. 11. 08:25

Január 1-jétől tíz napra emelték a gyermekük születése után az apáknak járó szabadságot („apaszabadság”) és bevezették a szülői szabadságot. Azonban a Magyar Telekom, a Spar és a Volánbusz válaszaiból az derült ki, hogy az alacsony távolléti díj sokakat távol tart ezek igénybevételétől. Ahol a cég nagyvonalú, ott szinte mindenki él vele.

Az apa gyermeke születése után az eddigi öt mellett további öt nap apasági szabadságra jogosult, a tíz napot a kérésének megfelelő időpontban, legfeljebb két részletben kell kiadni a gyermek világra jövetelét követő második hónap végéig – így szól a rendelet, de az apasági szabadság hatodik napjától a távolléti díjnak csupán negyven százaléka jár (az első öt napra a 100 százalék) – írja a HR-portál.

A Magyar Telekomnál kedvezőbb apasági szabadság illeti meg munkavállalóikat. Szabályozásuk szerint egy gyermek esetén nem az Mt. szerinti 10, hanem 15, ikergyermekek esetén pedig 17 nap apaszabadság illeti meg a náluk dolgozókat, és a társaság a teljes időre (azaz nemcsak az első öt napra) 100 százalékos távolléti díjat fizet.

A SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft.-nél az év első kilenc hónapjában a jogosult kollégák mindössze egynegyede kérte a további öt nap apaszabadságot.

A Volánbusz Zrt.-nél nagyobb az arány: szeptember 30-ig 237 munkavállaló élt az apasági szabadság lehetőségével, közülük 117-en igényeltek ötnél több napot, azaz a jogosultak nagyjából fele.

A munkavállalót gyermeke három éves koráig negyvennégy munkanap szülői szabadság illeti meg, azzal a feltétellel, hogy a munkaviszony egy éve már fennáll. A szülői szabadság idejére a távolléti díj tíz százaléka jár.

„Az alacsony igénybevétel alapján úgy gondoljuk, hogy nem kedvező az érintettek számára ezen törvényi feltételek mentén a szülői szabadság rendszere, így nem élnek ezzel a lehetőséggel” – válaszolta a Magyar Telekom.

A SPAR-nál is hasonlóan látják a helyzetet, az év első kilenc hónapjában mindössze három kollégájuk ment szülői szabadságra, átlagosan 30 napra.

A Volánbusz is azt közölte, hogy minimális a szülői szabadságot kérő munkavállalók száma.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom