Nagyon nem akarják elárulni, mennyiért beszélhetett Orbán Texasban

Föld S. Péter 2022. augusztus 25. 07:20 2022. aug. 25. 07:20

Még mindig nem tudni, mennyibe került a magyar államnak, hogy Orbán Viktor felszólalhatott az amerikai konzervatív republikánusok konferenciáján. Márpedig, nem ingyen beszélt ott a magyar miniszterelnök, a magyar adófizetők állták az amerikai hakni számláját.

Mint ismeretes, Orbán Viktor augusztus 4-én Dallasba repült, hogy részt vegyen és felszólaljon az amerikai konzervatív republikánusok 2022-es texasi konferenciáján, a CPAC Texas 2022-n. Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az akkori újságírói kérdésekre azt válaszolta, a magyar állam nem fizetett azért, hogy Orbán felszólalhasson a szélsőséges politikusoknak rendezett eseményen. 

Ez azonban csak részben igaz: a rendezvény honlapján ugyanis megtalálható a szponzorok, köztük a közpénz-milliárdokból működő Alapjogokért Központ neve is. Vagyis, ez a Szánthó Miklós vezette szervezet volt a rendezvény egyik támogatója, ráadásul – ahogyan azt a Hírklikk korábban megírta – a támogatók szponzori megnevezése nem egyszeri, hanem folyamatos támogatást feltételez.

A Népszava időközben az Alapjogokért Központhoz fordult információért, abból az egyszerű tényből kiindulva, hogy a magyar adófizetőknek jogukban áll tudni, mennyivel járultak hozzá Orbán texasi útjához és ott elhangzott beszédéhez. A hatályos magyar törvények szerint az Alapjogokért Központnak 15 napja volt a válaszadásra, ám ők nem tartották be a határidőt. Ez a 15 nap persze csupán egy úgynevezett főszabály, amely alól lehetnek kivételek. Például akkor, ha „veszélyhelyzet idején az adatok kiadása veszélyeztetné a veszélyhelyzettel összefüggő közfeladatok ellátását”. Ebben az esetben ezt a határidőt 45 napra tolhatják ki. 

Az Alapjogokért Központ azonban semmivel sem indokolta az adatigénylés elutasítását, sőt, nem is válaszolt a megkeresésre. Amiből több dolog következik. Az egyik az, hogy az Alapjogokért Központ magasról tesz a nyilvánosságra és a törvényességre. Törvényen kívülinek tartja magát, akire nem vonatkoznak a mindenki másra érvényes jogi szabályozások. Ez is egy lehetséges megközelítés, ám van egy másik opció, igaz, az sem sokkal szívderítőbb: eszerint az Alapjogokért Központ nincs tisztában a vonatkozó törvénnyel, azaz, nem szándékosan, hanem tudatlanságból tagadja meg a válaszadást. Ezzel sem vagyunk persze beljebb és boldogabbak, de ez is egy lehetséges magyarázat.

Ami a lényeg: az Alapjogokért Központnak, függetlenül attól, hogy vezetői mit gondolnak a nyilvánosságról és annak jelenleg egyedüli képviselőjéről, a kormánytól független sajtóról, nem szabadna eltitkolnia, hogy a magyar állam mennyit költött az amerikai konferenciára. Ez ugyanis ránk, magyar adófizető polgárokra tartozik. Olyannyira, hogy nem kérnünk kellene ezt az információt, hanem kérés nélkül is meg kellene tudunk, hogy mennyiért vásároltuk be Orbán Viktort Dallasba, mennyibe került, hogy Donald Trump volt amerikai elnök a rezidenciáján fogadta a magyar miniszterelnököt és kíséretét.

Nem 15 nap kell ehhez, még kevésbé 45, hanem már a rendezvény kezdete előtt el kellett volna mondani a magyar embereknek, hogy mennyibe került nekik Orbán Viktor és a vele tartó fideszes politikusok amerikai road-showja. Nem bíróság útján, vagy a Nemzeti Adatvédelmi- és Információszabadság hatóságának (NAIH) közbenjárására kellene kikényszeríteni a választ az Alapjogokért Központ uraitól, mert ez az információ nem úri kegy, hanem a magyar emberek tulajdona. Nem tisztességes meglopni a hazai nyilvánosságot, elvenni az emberektől, ami az övék.