Napokon belül eldől, lesz-e rendezvénysorozat augusztus 20-án

HírKlikk 2020. július 12. 17:51 2020. júl. 12. 17:51

A héten eldönti a kormány, mi lesz az augusztus 20-i államalapító ünnep köré tervezett többnapos rendezvénysorozattal, s természetesen a tűzijátékkal. Erről Gulyás Gergely beszélt mai budapesti rendkívüli sajtótájékoztatóján, amelynek fő témája a koronavírus-járvány miatt hozott újabb – az országba történő beutazásokat korlátozó – intézkedések voltak. A tervezett István-napi ünnepség és a tűzijáték nagyon sokak kedélyét borzolja, nem csak az arra szánt bruttó tízmilliárd forintnyi összeg miatt, hanem azért is, mert veszélyesnek tartanak ilyen tömegrendezvényeket a járvány idején.

Nem csak a médiában megjelenő tiltakozások bizonyítják, hogy az emberek lemondanának a főként (a most kitalált István-napok esetében kizárólag) a kormány önfényezésére alkalmas rendezvénysorozatról, sőt, magáról a tűzijátékról is. A Publicus által másfél hete kihozott – a Népszava megbízásából készített – közvélemény-kutatás is azt mutatja, hogy felelőtlenül szervez a kormány hatalmas tömegrendezvényt augusztus 20-ára, mivel ez újra aktivizálhatja a már lecsengőben lévő járványt.

A megkérdezettek 66 százaléka mondta ezt, ám ezen belül, a kormánypárti szavazóknak is a fele, a fővárosi megkérdezetteknek viszont a 82 százaléka. A felmérésből az is kiderült: jobbára csak a kormánypárti voksolók vélik azt, hogy az államalapítás méltó megünnepléséhez ilyen gigantikus ünnepségre lenne szükség. Ugyanakkor még a Fidesz-KDNP-s válaszadók 40 százaléka is túlzónak tartja a terveket. 

Az a kormánydöntés pedig végképp kiverte a biztosítékot, miszerint az ünnepségek és a tűzijáték korábbi százmilliós nagyságrendű költségét az idén nettó 6,5 milliárdra (bruttó 10 milliárd) emelte a kormány. A megkérdezettek 75 százaléka sokallja. Még a kormánypárti válaszadóknak is csupán a fele örül a nagyszabású ünnepségnek.

Petíciók is indultak a rendezvények ellen.  „Lemondok a tűzijátékról a Lánchíd javára” – címmel. Már közel 17 ezer ember írta alá az Orbán Viktornak szóló nyílt levél formájú írást, amelyben arra kérik őt, hogy „a 2020 augusztus 20.-ára tervezett nagy szabású fény- és tűzijátékra szánt gigantikus költséget inkább nemzeti kincsünk, történelmi ereklyénk, fővárosunk egyik jelképe, a Széchenyi Lánchíd elodázhatatlan felújítására költsék”. Közben már meghaladja a 90 ezret egy másik – szintén a tűzijáték lemondását követelő – petícióhoz csatlakozók száma. Mi is megkérdeztük az olvasóinkat, a válaszolók 97 százaléka szerint, le kellene mondani tűzijátékot, a pénzt pedig a Lánchíd felújítására kellene fordítani.

Brutális összegekről beszélünk. Ahogy a Hírklikk elsőként – még május közepén – megírta: már a járvány elején a kormány félretett 10 milliárd forintot arra, hogy augusztus 20-a kapcsán grandiózus ünnepség(sorozattal) emlékezzen meg elvben az államalapítás ünnepéről, s részben a járvány lecsengéséről (miről ugye máig mondják, hogy még nem csengett le, s egy darabig nem is fog). Valójában azonban – borítékolhatóan – a kormány dicsőítéséről fog szólni ez az ünnepségsorozat, amelyre irdatlan összeget áldoznak majd. (Részletek erről itt olvashatók.)

A „köznép” mellett, a szakértők is óva intenek ettől a tömegrendezvénytől (is). Falus Ferenc, korábbi országos tiszti főorvos például portálunknak rendkívül felelőtlennek nevezte az István napi rendezvénysorozatot, benne a tűzijátékkal. „Hogyan tudja a kormány garantálni a szükséges szociális távolságtartást az augusztus 20-i tűzijáték és a többnapos fesztivál alatt?” – tette fel a kérdést Falus, aki szerint azt sem tudják majd elérni, hogy mindenki valóban viselje a maszkot, ráadásul a védelmet biztosító módon, azaz szabályosan. „Láttuk, hogy a Magyar Kupa döntőjében, a fociszurkolók hogyan viselkedtek” – fűzte hozzá. A tömegrendezvények nagyon veszélyesek, az USA-ban is a tüntetések után robbant be ismét a járvány, ahogy Madridban is a március 8-i nőnapi demonstrációt követően. Ráadásul azt sem lehet megmondani, hogy mikor jön a pandémia második hulláma.