Navalnij egykori munkatársa is felszólal egy budapesti konferencián

HírKlikk 2024. augusztus 26. 16:15 2024. aug. 26. 16:15

Az USA, Kína, Oroszország, az EU és a demokrácia kontra diktatúra is témája az 2024-es Budapest Fórumnak, szeptember 18-án és 19-én.

Ismert nemzetközi előadókkal rendezik meg az immár negyedik konferenciát, amelynek egyik szervezője a fővárosi önkormányzat. Az előadók között lesz David Pressman amerikai nagykövet, Mikuláš Dzurinda volt szlovák kormányfő és a néhai Alekszej Navalnij egyik volt munkatársa – írta meg a Népszava.

Az eseményt Budapest Főváros Önkormányzata, a Political Capital és a CEU Demokrácia Intézet szervezi. A konferenciát Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere nyitja meg.

Milyen külpolitikai hatásai lesznek a 2024-es amerikai elnökválasztásnak?

 Mi történne a világban, ha Kína megszállná Tajvant?

Utópiának számít-e az orosz demokrácia?

Milyen kihívásai és lehetőségei vannak az EU bővítésének, a magyar EU-elnökségnek?

A többi között ezekre a kérdésekre próbálnak meg válaszolni majd a kétnapos konferencia résztvevői. Mivel a 2024-es év a választásokról szól, a konferencia fókuszában idén a választások állnak.

Felszólal:

  • David Pressman, az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövete, az amerikai az Istituto Affari Internazionali igazgatója,
  • Nathalie Tocci, nemzetközi kapcsolatok szakértő,
  • Vladimir Milov, volt orosz energiaügyi miniszterhelyettes, akit nyolc évre ítélt az orosz bíróság azzal a váddal, hogy Navalnij munkatársaként hamis információkat terjesztett a Kreml ukrajnai inváziójában résztvevő orosz fegyveres erőkről
  • Oleksandra Azarkhina korábbi ukrán közösségi, terület- és infrastruktúra-fejlesztési miniszterhelyettes,
  • Mikuláš Dzurinda, Szlovákia volt miniszterelnöke és a Néppárt agytrösztje, a Martens Center jelenlegi vezetője.

A klímaválságra, annak gazdasági, politikai kihívásaira is kitér a konferencia, téma lesz a globális nemek közötti szakadék, az Európai Unió szerepe a jogállamiság, a demokratikus értékek erősítése, a külső gazdasági és politikai kihívások kezelése. A magyar nyelvű és tematikájú panel a művészet és politikai hatalom viszonyát vizsgálja.

 

Forrás: nepszava.hu


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom