Négy balatoni önkormányzat is kivásárolná az államtól a saját kikötőjét

HírKlikk 2020. május 14. 19:29 2020. máj. 14. 19:29

A BAHART közforgalmú kikötő-eladási tervei miatt, az érintett Balatonakali, Balatonkenese, Balatonudvari és Csopak polgármesteri delegációja kereste fel szerda délután Kollár Józsefet, a hajózási cég vezetőjét, hogy a magánosítási tervekkel ellentétben, önkormányzati kézbe vehessék a kikötőjüket – és annak bevételét. Bíznak a magyar állam méltányos döntésében.

A hirbalaton.hu-nak úgy nyilatkoztak, hogy kezdeményezésüket támogatja a Balaton Fejlesztési Tanács és az önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség is.

„A BAHART közgyűlése által május 6-án elfogadott reorganizációs terv – több nagy értékű ingatlan eladása mellett – arról is döntött, hogy négy balatoni közforgalmi kikötőt értékesít a társaság, hivatkozva a vírushelyzet miatt kialakult veszteségre. Mivel a Balaton parti kikötővel rendelkező települések önkormányzatai mára már csak összesen a társaság részvényeinek kevesebb mint 25 százaléka felett rendelkeznek, így a számos ’nem’ szavazat ellenére sem tudták a döntést érdemben befolyásolni” – áll a közösen megfogalmazott kérésükben.

Indítványukban az érintettek kérik az igazgatóságot, hogy a nevezett négy kikötő értékesítése során, a közérdek érvényesítésének érdekében, mindenekelőtt az érintett négy önkormányzatnak ajánlják fel megvételre az ingatlanokat. A vételár megállapítására elfogadják a reorganizációs tervben meghatározottaknak megfelelően, jelenleg is a társaság rendelkezésére álló értékbecsléseket azzal, hogy az adásvétel kapcsán, a vételárba beszámítható legyen azon önkormányzatok BAHART részvényei névértéken, akik évtizedek óta elkötelezettjei voltak a közforgalmi hajózásnak, és akkor sem adták el részvényeiket, ha az jó üzlet lett volna.

A polgármesterek egyöntetűen bíznak abban, hogy a társaság többségi tulajdonosát (magyar állam) képviselő döntéshozók jól látják az ügy fontosságát. Véleményük szerint, legalább olyan fontos az állam részére is a közvagyon nemzeti vagyon körében tartása, mint az érintett települések lakói által, teljes mértékben, érdekeik védelmére felhatalmazott települési első emberek számára.

„A négy településen élő, több ezer lakó, több tízezer üdülő, több tucat civil szervezet reménye él abban, hogy az állam döntéshozói, a köz mindenkori, jövőbe mutató érdekei alapján hozzák meg Mátyás királyunkat is felülmúló, igazságos, önkormányzatokat támogató döntésüket” – kéri a kormányt Balatonakali, Balatonkenese, Balatonudvari és Csopak polgármestere.