Négy napos munkahétben gondolkodnak Csehországban

HírKlikk 2024. július 14. 19:10 2024. júl. 14. 19:10

A négy napos munkahét bevezetésén vagy munkaidő-csökkentésen folyik a vita Csehországban. Azoknak a cégeknek a többsége, amelyek kísérletképpen bevezették a négynapos munkahetet, a teszt után is kitartanak mellette.

A Privátbankár.hu számolt be a Radio Praha hírportál alapján arról, hogy a kutatások és a tesztek szerint a négy napos munkahét jelentősen csökkenthetné a munkahelyi stresszt, a megbetegedéseket és a kiégés (burn out) jelenségét. Európa nyugati felén már indultak kísérleti programok annak kiderítésére, be lehetne-e vezetni a négy napos munkahetet vagy az annak megfelelő munkaidő-csökkentést. Csehországban is folyik a vita már róla.

A cseh dolgozók között vannak olyanok, akik előnyben részesítenék a megoldást, hogy hetente öt napon át dolgozzon, de naponta csak hat órát. Ez persze trükkös válasz a négy napos munkahétre, hiszen tíz órát spórolhatna meg, aki ilyen rendben dolgozik, míg ha egy nappal növelné a hétvégét, akkor csak nyolc órával foglalkozna kevesebbet munkájával. A rövidebb napi munkaidő hívei azzal érvelnek, hogy a munkák különbözően megterhelőek. Ugyanakkor sokan vannak azok is, akiknek jobban tetszene a rendszeres három napos hétvége. Ők úgy gondolják, hogy ez segítené jobban a regenerálódásukat.

 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom