Nehéz helyzetbe hozná Orbánt és a Fideszt Gyurcsány távozása

NVZS 2024. június 23. 14:00 2024. jún. 23. 14:00

Nehéz megmondani, hogy milyen hatással lenne Gyurcsány Ferenc esetleges lemondása, ez a többi között függ annak a körülményeitől, s attól is, hogy milyen szavakkal mond le – mondta Nagy Attila Tibor. A politikai elemző szerint a Demokratikus Koalíció alapító elnökének a távozása nyilván hátrányos lenne a Fidesz számára, hiszen nem tudnának olyan hatékonyan gyurcsányozni, mint eddig, főként, ha teljesen távozna a közéletből. Szerinte azonban nehéz lehet rávenni Gyurcsányt a távozásra. Plusz az is nagy kérdés, ki lehet az utódja, Dobrev például nem lenne jó választás. Az biztos, hogy „ez az EP-választás nem pusztán egy vereség, hanem egy súlyos törés is volt a DK-számára”, s Gyurcsány egyelőre nem beszélt konkrétan a távozásáról.

Nem egyenes, sőt, leginkább meglehetősen kétértelmű mondadója volt – legalábbis eddig – a Demokratikus Koalíció elnökének a választáson elszenvedett méretes zakóról, s annak esetleges következményeiről. „Teljesen nyilvánvaló, hogy ilyenkor, a vereség beismeréskor jönnek a kérdések...Kik a felelősök? ... Le fog-e valaki mondani? ... Ki? ... A legtöbbször ilyenkor az elnök neve merül fel...Hogyan tovább?” – mondta (szokásával ellentétben, folyamatosan a jegyzetére tekintgetve) Gyurcsány Ferenc a Facebookra kedden feltett videóüzenetében. A válaszokat természetesen meg kell fontolni – hangoztatta, majd azt ecsetelte, hogy bonyolult a politika világa, nem egyszerű a kérdések megválaszolása. Mint mondta, neki persze vannak válaszai, de ő csak egy a párttagok között, s közös véleményt akarnak formálni a zajló – formális és informális – beszélgetéseken. Közös véleményt akarnak kialakítani arról, hogy „elrontottunk-e valamit úgy, hogy most másképp csinálnánk, mert ez a fő kérdés”. Ezt el fogják majd mondani, de – mint megjegyezte – ezt az emberek érzékelni fogják abból, hogy mit csinálnak másként, ha másként csinálnak majd, és hogyan politizálnak a jövőben. 

Az egy dolog, hogy mi lesz a DK-val, milyen irányt vesz a politikája. Első lépésként az lehet a meghatározó, hogy lemond-e Gyurcsány Ferenc és az elnökség. A belpolitikára, a közéletre ugyanis a pártalapító elnök távozása lenne a legnagyobb hatással. De vajon milyennel? Vajon segítheti-e a kormányváltást, s árthat-e a Fidesznek, ha Gyurcsány távozik a politikai színtérről? S ha ez bekövetkezne, annak milyen hatása lenne a DK-ra, elpártolnának-e tömegesen tőle a stabil szavazói is? S miképpen érintené ez a többi „ó-ellenzéki” pártot, azok szavazóbázisát? Nagy Attila Tibort kérdeztük.

Nehéz megmondani, hogy milyen hatása lenne Gyurcsány lemondásának – reagált a politikai elemző. Ez szerinte függ a lemondás körülményeitől, s attól is, hogy milyen szavakkal közli döntését. A Fidesz számára persze nyilván hátrányos lenne ez a lépés, hiszen ha Gyurcsány távozna, akkor nem tudnának olyan hatékonyan gyurcsányozni – mutatott rá, megjegyezve: a Fidesz különösen akkor kerülne nehezebb helyzetbe, ha a DK elnöke teljesen kivonulna a közéletből, Orbán és a Fidesz számára az lenne a legkárosabb.  „Habár nem látok a jövőbe, de ezt azért jó eséllyel meg lehet mondani” – húzta alá. Meg persze azért az sem mindegy, hogy ki kerül a helyébe – jegyezte meg –, a kérdés ugyanis, az, mennyire általánosan elfogadott személy lenne az utódja, „már, ha lesz, mert Gyurcsányt azért nehéz lesz meggyőzni a távozás szükségességéről”.

S hogy miért?  „Ugyan nem vagyok pszichológus, de van olyan, hogy hatalomvágy, meg hogy ragaszkodás a pozícióhoz” – szögezte le. Meg persze azt is figyelembe kell venni, hogy jöhet-e jobb a DK-n belülről. A párt ugyanis nincs eleresztve tehetséges politikusokkal, „ki lehetne Gyurcsány utódja, Vadai Ágnes vagy netán Varjú László?” – tette fel a kérdést. Mi pedig azt, hogy mi lenne, ha Dobrev Klára lenne az új elnök? Az elemző szerint az azért nem lenne jó választás, mert az emberek nem hinnék el, hogy Gyurcsány valóban visszavonulna, csak látszólagos hátrébb húzódásként értékelnék a lépést. 

Ezek szerint patthelyzetbe került a Demokratikus Koalíció? – kérdeztük. Nagy Attila Tibor ennél élesebben fogalmazott, mondván: a párt válságba került. 

Hogyan reagálna megítélése szerint a DK keménymagként ismert szavazótábora? – tettük fel a következő kérdésünket. Válaszában a politológus arra hívta fel a figyelmet, hogy a kemény mag lelkesedése ma már nem akkora, mint pár éve, sőt, egyre szűkül is, ahogy felismerik, hogy a DK meggyengült, s nem lesz képes kormányt váltani. „Ez az EP-választás nem pusztán egy vereség, hanem egy súlyos törés is volt a DK-számára” – fogalmazott. Szerinte a párt válságát még az is fokozza, hogy Gyurcsány a maga módján tehetséges politikus, s nem látni, ki tudná a másodvonalból pótolni őt a párt élén. 

Végül arra voltunk kíváncsiak, vajon miként hatna mindez az úgynevezett „ó-ellenzékre”. Nagy Attila Tibor eléggé pesszimistán látja a helyzetüket. Mint rámutatott: nagyon tehetséges politikusok kellenének ahhoz, hogy kikeveredjenek a mai helyzetükből.

 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom