Nem a Parlamentet védik az Országgyűlési Őrség női tagjai

HírKlikk 2019. augusztus 9. 09:56 2019. aug. 9. 09:56

Az Országgyűlési Őrségnek számos tagja a szebbik nemhez tartozik, akik készek akár az életük árán is megvédeni a Parlamentet és az abban ülésező törvényhozókat. Mi az oka, hogy nekik férfi kollégáiknál rosszabb körülmények között kell szolgálatot teljesíteniük?

A DK-s Vadai Ágnes diszkriminációnak tartja, hogy nincs külön női körlet az Országházban, ahol az őrök át tudnának öltözni. Az ellenzéki képviselő szerint az őrségnél a legnagyobb presztízst az jelenti, ha a Parlamentnél szolgálhatnak, de a nők kénytelenek a szintén az alakulat által védett Képviselői Irodaházban öltözni, zuhanyozni, így ott is dolgoznak.

Ahogyan a blikk.hu megtudta tőle, a pluszöltöző ötletét a házbizottság előtt is felvetette, ám a Kövér László házelnökkel folytatott beszélgetése egészen más irányba kanyarodott, ami számára mellbevágó volt. Az állomány tagjainak gyors cserélődésére hivatkozva azt Vadai nem tudta megmondani, hogy hány nő szolgálhat az őrségben, ugyanakkor a nyilvánosan elérhető adatok szerint a testület 19 vezetőjéből négy tartozik a gyengébbik nemhez.

Szabó Zoltánné, a Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (BRDSZ) alelnöke szerint a női öltöző hiánya kirívó eset lehet, ugyanis az általuk képviselt rendőrök körében hasonló történetről nem hallott.

Forrás: Blikk