Nem adják fel a budaörsi tanárok

NVZS 2019. május 21. 13:47 2019. máj. 21. 13:47

„A tiltások, fenyegetések és az általánosnak mondható fásultság ellenére eddig 9934 támogató aláírás érkezett az ország minden részéről” – tudtuk meg Tollner József középiskolai tanártól, a 292 budaörsi pedagógus által útjára indított Nyílt levél akció egyik szervezőjétől. Miután Orbán Viktor miniszterelnök még három percet sem tudott szánni arra, hogy átvegye a levelüket és a támogató aláírásokat, ezért most csütörtöktől hetente eljuttatják számára az aláírók aktuális számát. Még az sem kizárt, hogy egy ponton levélátadó demonstrációt szerveznek Budapesten – tudtuk meg.

„Az aláírásgyűjtést folytatjuk, és a közvéleményt, valamint a miniszterelnököt hetente tájékoztatjuk az aktuális aláírók számáról... meggyőződésünk, hogy lesz majd annyi, hogy Orbán Viktor a személyes átvételre sem mondhat nemet” – közölte a Hírklikk megkeresésére Tollner József. Egyelőre azonban a kormányfő nem talált magának három percet sem arra, hogy fogadja a budaörsi tanárok képviselőit. Pedig – ahogy mi is beszámoltunk róla – ők tudatták vele, hogy „május 8-tól május 21-ig mindössze 3 percet kérünk Öntől. A helyszín bármi lehet, ami Önnek megfelel. Ez azt jelenti, ha ezt hivatalában nem tudja átvenni, az ország bármely pontján, bármilyen rendezvény előtt, után, szünetében készek leszünk átadni.”

Mivel a Nyílt levélhez csatlakozó kollégáknak a szervezők azt ígérték, hogy az aláírásaikat csak személyesen Orbán Viktornak adják át, ezért május 23-án, 13.30-kor a Miniszterelnöki Kabinet Levelezési Osztálya kijelölt munkatársának csak a nyílt levelet fogják odaadni, az eredeti 292 budaörsi indító aláírással. A többi támogató aláíró számáról tájékoztatják a hivatal képviselőit, és rajtuk keresztül is üzenik újra a miniszterelnöknek, hogy azokat személyesen vegye át. S ezt hetente megteszik majd.

S hogy miért csak személyesen hajlandók neki átadni az aláírási íveket? „Azért, hogy neki ne csak politikai, hanem személyes felelőssége is legyen abban, hogy a ’magyar bürokraták’ ne ’szemezgethessenek’ az aláírók között.”

A félelem pedig nem alaptalan: sok kollégától azt a tájékoztatást kapják, hogy a vezetőjük megtiltja nekik a levél aláírását – számolt be Tollner József. Ennek ellenére is gyűlnek az aláírások. Tollner egyébként egy érdekes példát is elmesélt: „Három levelet is kapott egy 1700 lakosú dunántúli település iskolájából, az elsőben egy tanártársa azt írta, hogy egyetért a Nyílt levél minden szavával, de a polgármester és az igazgató megtiltotta nekik az aláírást; a másodikban már küldték azt az aláírólistát, melyről csak az igazgató neve hiányzott; a harmadikat pedig végül az igazgató küldte, aki kérte, hogy a korábbit cseréljük erre, büszkén vállalva, hogy a testületük – immár vele együtt – 100%-ban aláírta a levelet”.

Mint a Hírklikk is beszámolt róla, április elején 292 budaörsi tanár Orbán Viktor miniszterelnöknek címzett Nyílt levelet, amelyben egyebek mellett arra hívták fel a figyelmet, hogy a miniszterelnök megszegte az ígéretét. Követeléseket is megfogalmaztak: a többi között, hogy a pedagógusbéreket a mindenkori minimálbérhez kössék, jelentősen emeljék a nevelést, oktatást közvetlenül segítők és a technikai dolgozók bérét, és a lehető legrövidebb időn belül, kezdjenek érdemi egyeztetést a valódi szereplőkkel az oktatásügy összes kérdéséről.

„Megértem a nyílt levél aláíróit, de tartok tőle, hogy az nem lesz több egy segélykiáltásnál” – nyilatkozta akkor portálunknak Wittinghoff Tamás budaörsi polgármester, aki tehát mintegy borítékolta a miniszterelnök és a kormányzat negligáló reakcióját. Azt is mondta egyébként, hogy „Budaörsön vélhetően erősebben jelen van az a szellemiség, az az öntudat, ami a társadalom jó részéből hiányzik, vagy gyenge – ebben a szellemben működött az oktatás nálunk közel három évtizedig, ami meg is látszott az eredményeken, a gimnáziumunk máig az egyik legjobb az országban”.

A budaörsi tanárok akciójának honlapján további információkat lehet találni.

Az aláírások megoszlása

(Megj.: ennél kisebb bontásban nem teszik közzé az adatokat, hogy még a veszélye se álljon fent annak, hogy be lehessen azonosítani egyes aláírókat.)

  • A beérkezett aláírások közül a legtöbb budapesti, szám szerint 2881;
  • Megyeszékhelyek és egyéb megyei jogú városokból 2137 érkezett;
    • A megyeszékhelyek és egyéb megyei jogú városok településenkénti bontása: Békéscsaba 12; Debrecen 25; Dunaújváros 129; Eger 45; Érd 130; Győr 145; Hódmezővásárhely 0; Kaposvár 103; Kecskemét 145; Miskolc 73; Nagykanizsa 28; Nyíregyháza 24; Pécs 364; Salgótarján 0; Sopron 0; Szeged 205; Székesfehérvár 190; Szekszárd 36; Szolnok 58; Szombathely 84; Tatabánya160; Veszprém 169; Zalaegerszeg 12
  • Egyéb településekről 4916 aláírást kaptak vissza.