Nem ellenzéki MTI kell, hanem olyan, amelyik nem hazudik

Föld S. Péter 2020. február 11. 14:00 2020. feb. 11. 14:00

Márki-Zay Péter szerint az ellenzéki városok fontos feladata a független tájékoztatás feltételeinek megteremtése, ezért létrehoznának egy, az MTI-től független hírszolgálatot, amolyan „ellenzéki MTI-t”. Szerintünk viszont nem „ellenzéki” MTI kell, hanem pártoktól független hírszolgáltatás, olyan, amelyik tisztességesen és magas szakmai színvonalon dolgozik.

A hódmezővásárhelyi polgármester elképzelései szerint, „így terjesztenék azokat a híreket, amelyek nem jutnak el az emberekhez a közmédián és a megyei lapokon keresztül. Akár egy közös internetes felületet is létre lehetne hozni, ahová fel lehetne tölteni az anyagokat. Ezeket a híreket, valamint a platformot minden kormánykritikus erő használhatná”. Konkrétumokat egyelőre nem tudott mondani, csak annyit, hogy a függetlenséget az biztosítaná, hogy nem szólnának bele az újságírók, szerkesztőségek munkájába.

2002-ben, az elbukott választás után, Orbán Viktor azt javasolta Medgyessy Péter miniszterelnöknek, hogy osszák fel a köztévét, mégpedig úgy, hogy felerészben a kormányé, felerészben az ellenzéké legyen. Medgyessy Péter azt válaszolta Orbán felvetésére, hogy aki médiát akar, vegyen magának.

Nem kívánnánk Medgyessy nyakába varrni azt a z áldatlan helyzetet, ami mostanra kialakult. Orbánéknak minden bizonnyal nélküle is eszükbe jutott volna fideszes médiát gründolni. Ami viszont tény: ezt követően indult el a Hír TV, az Echo TV, ekkor kapott új, Fidesz-közeli profilt az egykoron színvonalas újságként működő Magyar Nemzet és Magyar Hírlap.

Amit Márki-Zay Péter javasol, az egyébként nem teljesen új: a 2000-es évek elején, egészen 2011-ig, létezett egy Független Hírügynökség nevű cég. Igazi újságírókkal, és tudósítókkal, valódi hírekkel és tisztességes, a szakma szabályait szem előtt tartó cikkekkel. Ez a Független Hírügynökség azt követően volt kénytelen bedobni a törölközőt, hogy a második Orbán-kormány hatalomra jutása után, az MTI bevezette az ingyenes hírszolgáltatást. Ajándék lónak ne nézd a fogát, tartja a mondás, és bár ezek az ingyenes hírek meglehetősen egy kaptafára készültek, ráadásul elfogultan, mert kizárólag a Fidesz véleményét tükrözték – a szerkesztőségek, különösen az erre anyagilag rászorult helyi újságok és rádiók örültek az égből pottyant ajándéknak.

Leszámítva néhány internetes portált, valamit az RTL Klub Híradójának néhány perces, politikával és közélettel foglalkozó műsorblokkját, a vidéki Magyarországon ma szinte kizárólag a Fidesz által irányított sajtóból tájékozódhatnak az emberek. Érthető, ha az ellenzék ezen változtatni akar, de ennek nem egy „ellenzéki” MTI a legcélravezetőbb módja. Egyrészt azért, mert mérhetetlenül sok pénzbe kerül. Nemcsak a megalakítása, de főleg a fenntartása. Ki kell alakítani egy tudósítói hálózatot, infrastruktúrát, és nem utolsósorban jó újságírókat kell találni, akiket illik tisztességesen megfizetni. Ez az alap, ha úgy tetszik, a szükséges, de nem elégséges feltétel. A siker ugyanis ettől még korántsem biztosított, a NER rendszerében ugyanis idegen test volna a Fidesztől független, szakmai alapon működő tájékoztatás, s a NER mindent elkövetne, hogy kivesse magából.

Azt kellene elérni, hogy az MTI úgy működjön, ahogyan egy valódi távirati irodának működnie kell. A mindenkori kormánytól – jelen esetben a Fidesztől – függetlenül, kizárólag szakmai alapon, a hiteles és színvonalas újságírás követelményeinek megfelelően. Jelenleg ugyanis az a helyzet, hogy a közmédia (amelynek az MTI is csatolt része) évente mintegy százmilliárd forintot kap a magyar adófizetőktől. Ezt a pénzt azért adják, hogy tájékoztassa a magyar embereket arról, ami Magyarországon és a világban történik. Gyorsan, hitelesen, színvonalasan. A közmédia, köztük az MTI, ennek az elvárásnak nem tesz eleget. Elteszi a pénzt, de nem arra használja, amivel megbízták. Elhallgat híreket, másokat meghamisít, ködösít és maszatol. Néha nemcsak a lóláb, de az egész ló is kilóg. Csak egy példa a közelmúltból: bár az MTI tudósítója ott volt Gyurcsány Ferenc évértékelőjén, az erről szóló tudósítás csak szokatlanul későn, órákkal az esemény után jelent meg. Nyilván nem azért, mert az MTI sajtómunkása lassan fogalmaz, és a többi újságírónál több időre volt szüksége, hogy begépelje a szövegszerkesztőjébe a cikket. Jóvá kellett hagyatni az írást megfelelő helyen, feltehetőleg valamelyik fideszes agyközpontban, s utána lehetett csak az olvasók elé tárni.

Ezen kellene változtatni, ha másként nem, bírósági végzéssel kikényszeríteni, hogy a közmédia – köztük az MTI – megdolgozzon a neki juttatott pénzért. Nem könnyű ezt elérni, viszont – a legjobb, médiára szakosodott ügyvédek bevonásával – már régen el kellett volna kezdeni.

Mint tudjuk, jobb későn, mint soha. Nem ellenzéki MTI-re van szükség, hanem olyanra, amely független, és a mi pénzünkből nem hazudik a mi képünkbe.