Nem kampányolhat a Fidesz a nyomozással Józsefvárosban

Csanádi Dávid 2019. szeptember 18. 17:09 2019. szept. 18. 17:09

A Fővárosi Választási Bizottság döntése azért fontos, mert kimondták, hogy a bizonyítékként felmutatott újságcikkek alapján a Helyi Választási Bizottság nem állapíthatott volna meg jogsértést. Így, ha bárki azt állítja, hogy a nyolcadik kerületi ellenzék szabálytalanul kampányolt, törvénysértést követ el – mondta a Hírklikknek Pikó András, az ellenzék józsefvárosi polgármesterjelöltje.

Ez azt is jelenti, hogy a Fidesz nem hivatkozhat a kampányban a Pikó-stáb elleni nyomozásra, ami egyébként folytatódik, hiszen a választási bizottságokon túljutott az ügy, a feljelentés megtörtént.

Mint ismeretes, a józsefvárosi Helyi Választási Bizottság kormányközeli lapok újságcikkeinek alapján állapított meg jogsértést, de a Fővárosi Választási Bizottság elutasította a kifogást azzal, hogy ezek a „bizonyítékok” nem elegendőek a törvénysértés megállapítására. Mivel azonban a HVB már megtette az ilyenkor szükséges intézkedéseket, ez a nyomozóhatóság munkáját nem befolyásolja: a nyomozás folyik, eredményre pedig valószínűleg csak a választások után lehet számítani.

Pikó András korábban úgy nyilatkozott portálunknak, hogy az akció nem rendőrségi ügy volt, hanem politikai kommunikáció, amihez eszközként a rendőrséget használták fel.

A nyomozás során lefoglaltak két számítógépet, és kihallgatták Udvarhelyi Tesszát, Pikó András kampányfőnökét, de az eljárásról azóta sincs semmi hír, az ügyben előrelépés nem történt.