Nem kap szót az ellenzék az trianoni emlékülésen

HírKlikk 2020. június 3. 09:46 2020. jún. 3. 09:46

Nem kapnak szót az ellenzéki képviselők a trianoni szerződés évfordulóján tartott emlékülésen.

A csütörtöki megemlékezés részeként Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Áder János köztársasági elnök mond majd beszédet, míg a képviselők elkezdik megvitatni „A nemzetiségi önazonosság védelméről” szóló politikai nyilatkozatot. A holnapi „vitában” ugyanakkor az ellenzéki frakciók nem kaphatnak szót.

A Népszava cikke szerint, a nyilatkozat tartalma nem új, az eredetileg a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma (KMKF) által elfogadott állásfoglalást ültették át a beterjesztők, Kövér László, Potápi Árpád, Pánczél Károly és Kocsis Máté fideszes, valamint Harrach Péter és Semjén Zsolt KDNP-s képviselők.

A KMKF-nek – a DK-t leszámítva – az ellenzéki képviselőcsoportok is a tagjai, a nyilatkozatot pedig a bizottságban konszenzussal fogadták el. A kormánykritikus frakciókban éppen ezért felháborodást keltett, hogy a Fidesz-KDNP kisajátította a parlamenti benyújtást, amelynek következtében az ellenzékiek nem szólalhatnak fel a megemlékezés részeként.

Az MSZP-s Harangozó Tamás a KMKF-konszenzusra hivatkozva, be is terjesztett egy napirendi módosító indítványt annak érdekében, hogy az ellenzéki frakciók vezérszónokai is elmondhassák véleményüket, ezt azonban kedden elutasította a parlament.

Forrás: Népszava