Nem ördögtől való, hogy napfényre léphet egy ellenzéki árnyékkormány

HírKlikk 2020. február 19. 19:06 2020. feb. 19. 19:06

Vona Gábor a kibic nyugalmával és csalánnyalábjával paskolgatva nyilatkozta pár napja az ATV-ben, hogy „eljött az idő arra, hogy az ellenzék létrehozzon egy árnyékországgyűlést”.

Álláspontja szerint, „az alternatív parlamenttel meg tudnák mutatni, hogyan kellene kinéznie egy kulturált vitának. Ha a felsőházban nem működik, akkor ki kell vonulni a Parlamentből./.../ - Menjenek el az ország különböző vidéki városaiba és mondjuk az egyik héten Szombathelyen, a másik héten Dunaújvárosban, majd Egerben, Budapesten tartsanak a Városházán árnyékországgyűlést és vitassanak meg fontos kérdéseket.”

Azt nem tudni pontosan, hogy miért pont most merült fel az ötlet a részéről. Meglehet, figyelemmel kíséri az MSZP éppen ezekben a hetekben bonyolódó országjárását, amelynek során, pontosan az történik már hosszabb ideje, amit most a bloggerré szelídült volt Jobbik-elnök felvetett.

A Vonától elvonatkoztatott kérdésünkre, miszerint felmerülhet-e egy árnyékkormány lehetősége Orbánékkal szemben, a szocialista párt választmányi elnöke, Kunhalmi Ágnes elmondta:

– Az ellenzéknek a megmaradt szűkös parlamenti és azon kívüli eszközöket is ki kell használnia. Ne gondolja senki, hogy a jelenlegi parlamenti keretek között, a parlamentből leváltható az Orbán-kormány. Vonának annyiban igaza van, hogy egy alternatív kormányt és egy alternatív parlamentet az ellenzék eszközként bármikor felhasználhat a céljai eléréséhez. 

Azt viszont megnyugtatóan hallja, hogy Vona Gábor az MSZP hajdan bevált és sikeres stratégiáját idézi fel a kormányváltás egyik lehetséges alternatívájaként:

– Emlékeztetnék arra, hogy 1998-ban a Fidesz megszüntette a vizsgálóbizottságokat és erre válaszul az MSZP létrehozta az alternatív parlamenteket, végigjárta az országot – regionális parlamentek közösségét teremtve –, ami nagy mértékben hozzájárult a 2002-es győzelméhez. 

Annyi tehát tény, hogy egy alternatív parlament lehetősége egy nyitott alternatív eszköz lehet az ellenzék számára a jövőben. Arról viszont, hogy milyen keretek között és személyi összetételben képzelnék el mindezt, korai és elkapkodott lenne nyilatkozni. Az mindenesetre tény, hogy mindez csak a teljes ellenzéki együttműködés ernyője alatt működhet:

– Nincs ellentmondás a parlamenti és a parlamenten kívüli eszközök egységes használatában, de minderről akkor nyilatkoznék részletesen, amikor elérkezik az ideje. Abban nincs véleménykülönbség az ellenzéki pártok között, hogy a saját pártérdekek és a közös ellenzéki elképzelések együttes figyelembevételével kell dolgoznunk. 

 
Forrás: Hírklikk