Nem szabad a hitelért összekényszeríteni a párokat

HírKlikk 2023. november 11. 13:28 2023. nov. 11. 13:28

Kanász-Nagy Máté azt mondta, az LMP mindenki számára elérhető családtámogatási rendszert vezetne be

Az LMP olyan családtámogatási rendszert vezetne be, amely nem olyan szelektív, mint az új csok, hanem mindenkinek szólna – mondta az LMP frakcióvezető-helyettese szombati sajtótájékoztatóján, amit pártja Facebook-oldalán közvetítettek.

Kanász-Nagy Máté azt mondta, hogy az „újragondolt" csok családtámogatási rendszerrel a Fidesz egy szűken értelmezett családmodellbe szeretne mindenkit belekényszeríteni, és meg akarják mondani, ki, kivel, hogyan házasodjon, alapítson családot. Hozzátette: ez azt is jelenti, hogy büntetik a válást, és „gyakorlatilag a Fidesz folyamatosan az emberek privát szférája körül akar matatni" – fogalmazott az ellenzéki politikus.

 Az LMP másik problémája a csokkal, hogy az rendkívül szelektív abból a szempontból is, hogy csak bizonyos társadalmi csoportokat támogat, éppen azokat, akiknek elég magas jövedelmük van, és elegendő kezdő tőkét tudnak felmutatni ahhoz, hogy igénybe vehessék a kormányzati támogatást.

Kanász-Nagy Máté szerint ezek a hitelkonstrukciók havonta 70 ezertől akár 530 ezer forintig terjedő törlesztőrészletek fizetésére „kényszerítik" a fiatalokat, amire csak nagyon kevesek képesek.

„Éppen ezért az LMP egy olyan támogatási rendszert szeretne bevezetni, ami valóban mindenki számára elérhető (...), olyan lakáspolitikát, ami nemcsak a fiataloknak szól, hanem szól például az egyszülős családoknak, vagy szól az idősebbeknek, akár a nyugdíjasoknak, nyugdíjas pároknak vagy egyedülállóknak" – mondta az LMP frakcióvezető-helyettese. Hozzátette: olyan családtámogatási rendszert szeretnének, amely nem szól bele az emberek magánéletébe, és nem kényszeríti össze a párokat.

Kifejtette, hogy ezen a területen szükség lenne a szociális lakásügynökség bevezetésére, és olyan programra is, amely segíti a magánszemélyek közötti lakáscserét, de szükség lenne az albérleti piac szabályozására is.
 

Forrás: MTI


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom