„Nem tehetjük kiszolgáltatottá a diákokat egy váratlanul előálló káosznak"

HírKlikk 2020. április 21. 13:09 2020. ápr. 21. 13:09

Orbán Viktor elintézte, hogy május 3-án tetőzik a járvány. Ebből következően, nyugodtan mozoghat már másnap 100 000 ember tömbösítetten és tetőzötten, infektológiai szempontból már immunisan impotens gócmentes tömegként – ahogy ezt a Budai Várból Móricka elképzeli. Hiller István volt oktatási miniszter gyakorlatiasabb megoldásokat javasolna, pusztán szakmai alapon.

– A miniszterelnök ajkai kórházlátogatása – még ha nem is annak szánta – érdekes fordulatot hozott az oktatáspolitikában is. Ekkor mondta ki, hogy a koronavírus-járvány Magyarországon május 3-án tetőzik, illetve ezt várják – „kormányilag”. Az országos tisztifőorvos mai sajtótájékoztatóján szintén megerősítette, hogy a május 3-ai tetőzéssel számolva, tekintenek az eljövendő időszakra. Ön szerint elég lesz két hét az egészségügyi infrastruktúra felállítására az ország iskoláiban az érettségi vizsgák két hetére?

– Ezen vasárnapi bejelentés előtt 72 órával a kancelláriaminiszter bejelentette az érettségi dátumát is, ez május 4-e a terveik szerint. Az ajkai látogatás előtt 48 órával pedig a köznevelésért felelős államtitkár részletezte az írásbelire korlátozódó érettségi kérdéseit, jelezve, hogy mindez két hetet venne igénybe. Meg is jelent rögvest a kormányhatározat is a napra lebontott részletes vizsgabeosztásokkal. Amint tegnap a miniszterelnöki bejelentés elhangzott, azonnal reagált az MSZP és az írásbeli érettségi elhalasztását javasolja, próbálja elérni. Az észszerű indokok a következők: mivel a szóbeli érettségi elmarad, durván egy hónap felszabadul június 30-ától, tehát semmilyen szakmai és szervezési akadálya sincs, hogy az írásbeli érettségi később, egy biztonságos időpontban kezdődjön – így is megtarthatóak lennének július végéig.

–Életszerű a kormány kényelmi álláspontja, hogy minden probléma megoldását átháríthatják az iskolákra, kijelentik, hogy meg kell tartani a statáriális írásbeli érettségit ’oszt jónapot?

– Amennyiben a járvány tetőzése a bejelentés szerint május harmadika, logikus, hogy egy idő után elkezd csökkenni a fertőzöttség, tehát semmilyen oka, sem indoka nincs annak, hogy miért kellene már május 4-én megkezdeni az érettségi vizsgák procedúráját. Az elmúlt hetekben több alkalommal – még a miniszterelnöki bejelentés előtt – felvetettük, hogy attól függetlenül, hogy milyen nehézségekkel kell megküzdeni, kell, hogy legyen egy „B”-terv is a kormány felkészültségében. Az „A”-terv természetesen az, hogy valamilyen formában és időpontban megtörténik a vizsgaidőszak. Azt kérjük a kormánytól és a szakminisztériumtól, hogy ennek a „B”-tervnek a kidolgozását is végezzék el és hozzák nyilvánosságra, ami azt biztosítaná, ha elmaradnának a diákok vizsgái. Álláspontunk szerint, minden helyzetre fel kell készülni és nem tehetjük kiszolgáltatottá a diákokat egy váratlan helyzet következtében előálló káosznak.

Természetesen mindannyian annak örülnénk a legjobban, ha kizárólag a vizsgák minőségéről és tartalmáról kellene vitákat és szakmai megbeszéléseket folytatni, de sajnos rendkívüli időket élünk, ami rendkívüli körültekintést és felkészülést igényel. Az MSZP szakértőivel  teljes körű nemzetközi áttekintést végeztünk, amiből két alternatívát érdemes kiemelni. Az egyik az ausztriai gyakorlat, amire, mint „járványügyi laboratóriumra” amúgy is szívesen hivatkozik a miniszterelnök. Itt a magyar miniszterelnök előtt nyolc nappal már bejelentették, hogy csak írásbeli vizsgák lesznek, de a dátumot május 25-ére tették. Nem látom az okát, hogy Magyarországon ez miért ne működhetne. Egy másik jellegű alternatíva például Franciaországé – itt úgy döntöttek, hogy nem tartják meg az érettségit. Inkább a pedagógusokról feltételezett szakmai bizalomra építenek és az utolsó két év végi osztályzatait veszik alapul, azzal az engedménnyel, hogy az adott szaktanár, aki évek óta ismeri a diákját, a mechanikus osztályzaton változtathat.

– Miként értékeli a fegyveres karhatalom kirendelését az érettségi vizsgák rendjének fenntartására, amivel a kormány állítólag a biztonságérzetet is demonstrálná – vagy a biztonságot némileg másként értelmezi?

– A lebonyolítást illetően, világos követelésünk volt a kezdetektől, hogy a vizsgák kapcsán, a legfontosabb az élet és az egészség biztonsága – a higiéniai viszonyokat biztosítsák megfelelően, a maszkok viselését tegyék lehetővé, legyen elégséges mennyiségben fertőtlenítő. Mióta a szüleim bevittek az óvodába, az életem az oktatás keretei között zajlott. Van ismeretem arról, hogyan kell a fegyelmet megteremteni és arról is, hogy a kollégák erre képesek. Egy szemléletes példával igazolnám mindezt – arra mindannyian emlékezhetünk, hogy az érettségi önmagában stressz. Már reggel összeszűkült – alanyi alapon – a gyomrunk, és amikor vége volt és megkaptuk az eredményt, önmérsékelt felszabadultsággal eresztettük ki a feszültséget. Az érettségi stresszt még azzal fokozni, hogy a folyosón rendőrök állnak, ezt sem szakmailag, sem más szempontból nem tartom helyesnek. Valóban fenn kell tartani a fegyelmet, valóban nem hangoskodhat harminc diák a folyosón, de ezt a pedagógusok képesek megoldani. Hát ezt teszik évtizedek óta, ez a hivatásuk.

De annak, hogy már a járvány tetőzésének másnapján megkezdődjön az érettségi és a feltételezett lecsengés két hetében mozogjon egy jelentős tömeg országszerte, ennek semmilyen szakmai indokát nem látom, amint annak sem semmilyen akadályát, hogy mindez két héttel később, biztonságosabb körülmények között történhessen. Amennyiben – ne adja az ég, de a járványhelyzet mégis szükségessé tenné a módosítást, elhalasztást, úgy készüljön mihamarabb egy „B”-terv, ami a váratlan helyzet okozta körülmények biztonságos hátterét megadja. Ezt pedig mihamarabb hozzák nyilvánosságra.

Forrás: Hírklikk