Nem utazhatnak egészségügyi dolgozók külföldre

HírKlikk 2020. március 12. 10:26 2020. márc. 12. 10:26

A már kihirdetett veszélyhelyzet keretében a kormány rendkívüli intézkedéseket rendelt el az immár világjárvánnyá nyilvánított koronavírus-járvány megelőzésére. A kabinet 41/2020. (III. 11.) rendeletében foglaltak az élet minden területére hatnak az elkövetkező időkben. Az egészségügyi dolgozók nem utazhatnak külföldre. Megmutatjuk, mihez kell mostantól igazodnunk.

1) Ideiglenesen visszaállították a határellenőrzést a magyar-szlovén, valamint magyar-osztrák határon.

2) Beutazási tilalmat léptettek hatályba a nem magyar állampolgároknak Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából és Iránból. Nem csak azok állampolgárait nem engedik be az országba, nem léphet be ugyanezen országok területéről nemzetközi személyszállítást végző vasúti jármű, autóbusz, valamint – a leszállás nélküli áthaladás esetét kivéve – polgári légijármű.

3) Bevezetik a hatósági házi karantént. Az Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából és Iránból hazaérkezőknek kötelező a házi karantén, akkor is, ha tünetmentesek. Ők a Magyarországra való belépés során, kötelező egészségügyi vizsgálaton esnek át. Akiknél megállapítják az új koronavírus-fertőzés gyanúját, a kijelölt karanténban (például kórházi karantén) kerülnek elhelyezésre. Ha nem merül fel a gyanú, akkor 14 napos hatósági karanténba kötelesek vonulni lakóhelyükön vagy tartózkodási helyükön (ha ilyen nincs, akkor vagy elhagyják az országot vagy kijelölt karanténba mennek). A járványügyi hatóság nyilvántartásba veszi, a hatósági házi karanténra vonatkozó szabályok betartását pedig a rendőrség ellenőrzi. A gondoskodás az ellátásukról a települési önkormányzat polgármesterének feladata.

4) A magyar állampolgárok Magyarország területén hatályos, lejáró hivatalos okmányai a veszélyhelyzet megszűnését követő 15 napig érvényesek.

5) Bezárják a felsőoktatási intézményeket, a hallgatók nem mehetnek be.

6) Rendkívüli szünetet a köznevelési intézményekben (iskolákban, óvodákban) az intézményvezető, a jegyző, valamint az Oktatási Hivatal nem rendelhet el saját hatáskörében.

7) Tilos megtartani azt a rendezvényt, amelynek létszáma zárt helyen 100 főnél több, nem zárt helyen pedig 500 főnél több.

8) A középiskolásoknak meghirdetett Külföldi Nyelvtanulási Programot felfüggesztik.

9) A külföldi iskolai kirándulás tilos. A már lefoglalt külföldre irányuló iskolai kirándulást le kell mondani.

10) Kiutasítják és kitoloncolják azt a nem magyar állampolgárt, aki a járványügyi hatóság által elrendelt karantén szabályait megszegi.

11) Külföldi utazási stopot rendelnek el az egészségügyi dolgozók, a hivatásos, szerződéses állományú katonák, a tényleges katonai szolgálatot teljesítő önkéntes tartalékos katonák, a honvédelmi alkalmazottak, a rendvédelmi hivatásos állomány, a rendvédelmi dolgozók, az adóhatóság alkalmazottai, és a kormánytisztviselők számára. ŐK legfeljebb az ágazati miniszter külön engedélyével tehetik meg. A minisztériumok esetében külföldi kiküldetés elrendelésére a miniszter, illetve a miniszterelnök külön engedélyével kerülhet sor.

12) A Magyar Honvédség közreműködik a veszélyhelyzettel összefüggő rendvédelmi intézkedések végrehajtása során, támogatja a rendőrséget és a hivatásos katasztrófavédelmi szervet szakfeladatainak ellátása során. Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Védelem-egészségügyi Intézetei a NATO Egészségügyi Kiválósági Központtal együttműködésben az intézkedési javaslatait folyamatosan megküldi a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs vezetőjének.

Forrás: Hírklikk