Nem volt példátlan, hogy a kínai rakomány továbbrepült – tudtuk meg egy reptéri szakembertől

Harkai Péter 2020. július 3. 16:59 2020. júl. 3. 16:59

Több kérdést is felvetett a Hírklikk délelőtti cikkében idézett egészségügyi menedzser nyilatkozata, amelyben többek között arról is beszámolt az illető, hogy az Orbán Viktor miniszterelnök által a Liszt Ferenc reptéren „átvett” maszkokat nem pakolták ki, hanem néhány óra múlva külföldre szállították. Megkérdezett szakértőnk szerint, ez önmagában nem rendhagyó gyakorlat. 

„Ahhoz hogy akár promóciós fotózás készüljön egy repülőgépen, ahhoz fel kell hívni a gépet, ki kell kérni az engedélyt, hogy felléphessenek a fedélzetre, mindebben nem tűnik fel semmilyen szabálytalanság, mindenki azt tesz, amit akar és amit engedélyeznek neki, mármint a gép felettesei. Ha a tihanyi kikötőben kikötne bárki és ki- és bepakol vagy sem, az az ő dolga, legfeljebb időt és pénzt veszteget a tevékenységre. A jelen esetben sincs nagyobb különbség” – válaszolta a repülőtér működésére rálátó szakértőnk a felvetődött kérdésre, miszerint mindössze médiablöffként értékelhető-e a miniszterelnök celebkedése a rakománnyal – vagy sem. 

Azt pedig szigorú diplomáciai protokoll előzi meg, hogy egy miniszterelnök mikor, hogyan, mi módon, milyen biztonsági intézkedések közepette megy ki a reptérre. Mindezt a fogadó géppel is egyeztetni kell.

Arra is felhívta a figyelmünket, hogy a járvány ideje alatt, egyébként is rengeteg agyonfotózott szállítmány érkezett, lefotózkodott szinte a teljes kormány, ezért a kérdéses témában nem látni igazán a fogást. A reptéri előírásokat alapjaiban maga a tény, hogy a magyar miniszterelnök a raktéri szállítmánnyal reklámozza magát, még ha külföldi is a szállítmány, önmagában nem sérti a repülőtér rendjét.

Napi gyakorlat az is, hogy érkezik egy gép tegyük fel Távol-Keletről, kipakolnak valamennyit, a rakomány másik részét fent hagyják, mert továbbviszik például Nyugat-Európába.

Az viszont egyértelműen megállapítható, hogy a képen rögzített legfeltűnőbb hiányosság leginkább a maszk hiánya, ami mind a miniszterelnökről, mind a – feltehetően – gépet kísérő személyről hiányzik, holott a ruházatukból ítélve, a hűvös tavaszi időszakban, tehát a járvány kritikus heteiben készülhetett a kép.

Az a felvetés, hogy a gép tartalma kipakolásra került vagy sem, önmagában nem tárgya bármilyen visszásság alátámasztásának, hiszen a járványidőszak alatt, a kormány által is hangsúlyozottan továbbítottak kínai egészségügyi szállítmányokat más országokba is – Szerbiába, Montenegróba, Boszniába – ebben a gyakorlatban nem találni semmi meglepőt.