Németország, Franciaország, Egyiptom és Jordánia elítélte Izrael annexiós terveit

HírKlikk 2020. július 7. 15:49 2020. júl. 7. 15:49

Közös nyilatkozatban ítélte el a német, a francia, az egyiptomi és a jordániai külügyminiszter Ciszjordánia jelentős részeinek tervezett izraeli annektálását.

Az 1967-ben elfoglalt palesztin területek bármely részének beolvasztása Izraelbe ellentétes lenne a nemzetközi joggal, és veszélyeztetné a közel-keleti békefolyamatot – áll Heiko Maas német, Jean-Yves Le Drian francia, Számeh Sukri egyiptomi és Ajmán Szafadi jordániai külügyminiszter nyilatkozatában.

„Nem fogadnánk el az 1967-es határok semmilyen módosítását, amelyről a konfliktusban érintett felek nem állapodtak meg" – emelték ki, hozzátéve, hogy az esetleges egyoldalú határmódosítás „komoly következményekkel" járna a térség biztonságát és stabilitását illetően, illetve nagyban akadályozná az „átfogó és igazságos béke" kialakítását célzó törekvéseket.

Egy ilyen lépés az Izraelhez fűződő viszonyra is hatást gyakorolna – hangsúlyozta Németország és Franciaország, valamint az Izraellel egyaránt határos Egyiptom és Jordánia külügyminisztere.

Aláhúzták, hogy a nemzetközi jog és az ENSZ vonatkozó határozatai alapján, továbbra is az izraeli-palesztin konfliktus megegyezésre épülő, kétállami megoldását pártolják, és felajánlották segítségüket a tárgyalásokhoz vezető út megnyitásához.

Izrael 1967-ben, a hatnapos háborúban Jordániától elfoglalta Ciszjordániát, Egyiptomtól pedig a Gázai övezetet. A palesztinok ezeket a területeket jövőbeli államuk részének tekintik. Ciszjordánia hivatalosan nem része Izraelnek, a nemzetközi közösség a Jordán folyó nyugati partját megszállt területnek tekinti, ám a területen épített zsidó telepeken több mint félmillió izraeli él. A korábban Ciszjordánia részét képező Kelet-Jeruzsálemet Izrael már 1980-ban egyoldalúan annektálta.

Az izraeli kormánykoalíciós megállapodás értelmében, Benjámin Netanjahu miniszterelnök az Egyesült Államokkal egyeztetve, júliusban megkezdheti az elcsatolás előkészítését. A nemzetközi közösség nagy része elítéli az izraeli kormány tervét, figyelmeztetve, hogy Ciszjordánia bekebelezése tovább erősítheti a békétlenséget izraeliek és palesztinok között.

Forrás: MTI