Nincs ok az örömre: Magyarországon maradnak az antidemokratikus állapotok

HírKlikk 2021. március 5. 12:02 2021. márc. 5. 12:02

Az európai kereszténydemokraták megszabadulnak a fekete báránytól. A frakcióban az új működés szabályzat megszavazása előtt a szlovén, a román és a bolgár képviselők a reform ellen szólaltak fel, velük szemben azonban Weber, továbbá osztrák, finn, görög, belga, luxemburgi és ír törvényhozók kitartottak a változás szükségessége mellett.

A Neue Zürcher Zeitung cikke szerint az Orbán-ellenes tábor nevében a luxemburgi Christoph Hansen megkönnyebbült ugyan, de úgy látja, hogy nincs ok az örömre. Hiszen Magyarországon maradnak az antidemokratikus állapotok. Viszont az EPP egységesen megmutatta, hogy nem veszi tudomásul a végtelenségig az alapértékek megszegését. Hírek szerint a pártcsaládban az utolsó csepp az volt a pohárban, amikor Deutsch Tamás Gestapo- és sztálini módszerekkel vádolta meg Webert, amiért az egyetértett a jogállami mechanizmus bevezetésével.

Hansen szerint azonban a németek akkor még visszafogták magukat, mert szükségük volt a magyar EP-képviselőkre a pénzügyi csomag elfogadásához.

(A cikk csak Neue Zürcher Zeitung előfizetők számára olvasható.)