NNK: mindenkit boncolni kell, aki oltás után hunyt el

HírKlikk 2021. április 16. 17:10 2021. ápr. 16. 17:10

Az NNK tájékoztatót adott ki, hogy minden olyan elhalálozást be kell jelenteni, amely az oltást követő egy hónapon belül történt, és a halottvizsgálatot végző orvosnak kezdeményeznie kell a kórboncolást is.

Telex kérdezte meg erről egy halottszállítással foglalkozó forrását, aki elmondta, hogy miért jelent ez nagy terhet mind nekik, mind az orvosok és kórházak számára.

Szerinte a mindennapi gyakorlatban az látszik, hogy a halottvizsgálatot végző orvoshoz, aki eldönti, hogy kér-e boncolást vagy sem, még nem jutott el az információ, hogy a járvány alatt is ezt a protokollt kell követni.

A megkérdezett személy azt állítja, „A hamvasztásra kizárólag a kormányhivatalok adhatnak engedélyt. Ha pedig nincs engedély, a holttest boncolásra visszakerül a kórházba, azt hűteni és tárolni kell. Ha pedig mindenkit beküldenek boncolásra, a kórházi kapacitás végleg kifullad” – magyarázta a lapnak.

A mostani túlterheltség miatt már nem is mindenhol végeznek boncolást a budapesti kórházakban, csupán néhány olyan intézmény maradt, ahol ezt megteszik. Az említett forrásszemély szerint akad olyan eset is, hogy az orvosok úgynevezett boncolásmellőzési engedélyeket adnak ki, mert annyira le vannak terhelve.
 
„Nyilván tudományos szempontból jelentősége van annak, hogy mindenkit, aki az oltás után hunyt el, boncolni szeretnének, de ez a gyakorlatban garantáltan nem így lesz” – nyilatkozta a lapnak.