Nyár óta nem talált semmi gyanúsat az Integritás Hatóság

HírKlikk 2023. november 5. 18:30 2023. nov. 5. 18:30

Prémium irodaházba költözött az Integritás Hatóság, de nyár óta onnan sem talált semmi gyanúsat az uniós pénzek felhasználásával kapcsolatban.

Addig sem voltak éppen túl aktívak: tavaly november 19-e óta létezik a Fidesz korrupció elleni intézménye, de lassan egy év alatt mindössze három lezárt vizsgálatukról tudni. Ellenben a szervezet szépen bővül és sorra köti a különböző szerződéseit – írja az mfor.hu.

Az IH legutóbb július 27-én tette közzé, hogy költségvetési csalás és hamis magánokirat felhasználása gyanújával tettek feljelentést a szálkai polgármester uniós pénzből fizetett magánberuházása miatt. A hatóság a Tolna vármegyei Szálka községben több olyan gyanús uniós beruházást is megvizsgált, amelyek Pálfi János polgármesterhez köthetők. Ezek közül az egyik a polgármester családi cége által üzemeltetett strand fejlesztése volt.

Emellett még két IH-vizsgálatról írt a sajtó: az egyik a babócsai Gábor Andor Általános Iskola infrastrukturális fejlesztése volt, amire a Kaposvári Tankerületi Központ európai uniós és hazai forrásokból 2019 és 2022 között több részletben összesen 1,822 milliárd forint támogatást nyert el. Ebből csaknem 1 milliárdot már megkaptak, de a projekt a mai napig sem valósult meg. A másik vizsgált ügy a derecskei önkormányzat konfliktuskezelési tréningjének beszerzése volt, ám mivel ezeket nem EU-s projektben számolták el, az IH nem tett megállapítást.

A Szabad Európa még augusztus végén arról írt, hogy már az IH is figyeli Mészáros Lőrinc egyik cégének beruházását. A testület figyelmét a Püspökladány és Biharkeresztes között zajló vasúti felújítási munkálatok keltették fel. Itt uniós forrásból az R-Kord Kft. és a Strabag Rail Kft. konzorciumban végzi a munkákat fővállalkozóként. Nem tudni, hogy végül találtak-e valami szabálytalanságot.

Mivel a hatóság többek között bejelentés, panasz alapján jár el, ezért jogsértés vagy szabálytalanság észlelése esetén (akár anonim módon) bárki tehet nála bejelentést vagy panaszt. Így tett például az Átlátszó is októberben: több száz közbeszerzést, köztük olyan 58 darab meghívásos tendert vizsgáltak meg a lapnál, amelyeket ugyanaz a hajdúböszörményi cég, a Tömb 2002 Kft. nyert el. A lap szerint az elemzés során korrupciógyanús mintázatokra bukkantak, ezért bejelentést tettek a Közbeszerzési Hatóságnál és az IH-nál is. Az ügyben fejlemény egyelőre nincs.

Abban viszont van fejlemény, hogy eleinte egy Bartók Béla úti épület volt a központja a hatóságnak. Most már viszont a Széchenyi István téren kell őket keresni a prémium minőségű Roosevelt luxus irodaházban. Az IH mintegy 300 millió forintnak megfelelő euróért bérel itt magának területet idén februártól 2024 végéig. A hatóság elérhető szerződéseiből az is kiderül, hogy egy fejvadász cég is dolgozik nekik: 11 millió forintos keretmegállapodást kötöttek az ISG International Executive Consulting Kft.-vel.

A létszám mindenesetre szépen bővül: idén az első negyedévben 22,7 fő volt az átlagos statisztikai létszám és összesen 105 millió forint illetményt, illetve munkabért fizettek ki. Június végére viszont már 56,1 fő lett a létszám és 245,6 millió forint ment el a bérekre. Az IH azok után jött létre, hogy az EU részben befagyasztotta a forrásokat a kirívóan magas hazai korrupció miatt. Hatáskörrel rendelkezik különösen az Európai Uniótól részben vagy egészben pénzügyi támogatásában részesülő tervezett, folyamatban lévő vagy korábbi intézkedések vagy projektek tekintetében.

 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom