Nyáron újabb pluszpénzt kap(hat)nak a nyugdíjasok

NVZS 2022. április 14. 14:25 2022. ápr. 14. 14:25

Akár 40 ezer forintos pluszpénzt is kaphat a jelenleg havi 160 ezer forint ellátással rendelkező nyugdíjas a nyáron, ha a kormány a kialakult inflációs helyzetet figyelembe véve évközi nyugdíjkorrekciót hajt végre. Ezt már a választások előtt meglebegtették, a márciusi inflációs adat fényében pedig – ha nem is egyenesen, de utalás formájában – megerősítették a szándékot a kiigazításra. Barát Gábor, az Országos Nyugdíjbiztosító Főigazgatóság korábbi vezetője szerint 2,5-3,5 százalékos korrekció várható, miután az év eleji öt százalékos emelést már jócskán elvitte a 8,5 százalékos infláció. Igaz, a vásárláskor a drágulás mértékét másként érzékeli az ember – jegyezte meg. Az alapvető élelmiszerek ára – „a farhát-stop” ellenére – ugyanis a hivatalosan elismert infláció többszörösével emelkedett. A kérdésben politikai döntés fog születni – szögezte le.

A héten megjelent inflációs adat fényében ismét felerősödtek a hangok, miszerint a kormánynak nem kellene megvárni a törvényben előírt novemberi határidőt ahhoz, hogy hozzáigazítsa a nyugdíjakat a fogyasztói árak drágulási üteméhez. Hiszen immár hónapok óta csökken a nyugdíjak reálértéke. A márciusi 8,5 százalékos, éves drágulási ütem ugyanis 3,5 százalékponttal meghaladja az év elején biztosított öt százalékos nyugdíjemelést, azaz ennyivel már biztosan romlott az érintettek jövedelmének az értéke. A Központi Statisztikai Hivatal emellett „csak” 8,3 százalékos nyugdíjas-inflációt mutatott ki. A szakértők azonban évek óta sürgetik az ennek kiszámításához használt nyugdíjas-kosár felülvizsgálatát, mivel annak a tartalma messze nem követi az idősek vásárlási szokásait. De akár ezt, akár a „rendes” inflációt nézzük (nagy eltérés nincs a kettő között), egyik sem tükrözi hűen a valóságot.

Ahogy Barát Gábor szakértő portálunknak fogalmazott: „a vásárláskor másként érzékeli az ember, és végül is az a fontos”. Merthogy az elmúlt egy évben az élelmiszerek drágultak a leginkább, átlagosan 13 százalékkal. Ezen belül pedig az alapvető, és az idősek által a leginkább fogyasztott élelmiszerek ára nőtt. Csak példaként: a kenyér ára 27,9 százalékkal magasabb ma, mint egy évvel ezelőtt. A sajt 21,8, a baromfihús 21,4 az idényáras élelmiszerek 17,9 százalékkal drágultak. Kimondható tehát, hogy a nyugdíjasok rosszabbul élnek, mint egy éve.

A reálérték megtartásához tehát elengedhetetlenné vált az évközi nyugdíjkorrekció, amit akkor kell adni, ha az infláció „felzabálja” az év eleji emelést. Erről a kormánynak kell döntenie, s habár elvben ráérnek, hiszen novemberben lenne „csak” a törvény szerint esedékes, de ilyen esetekben szokás előbbre hozni az emelést. Ezt az illetékesek is tudják, s már a választások előtt, március 22-én a Pénzügyminisztérium meglebegtette az előrehozott emelést, most pedig a Miniszterelnökség is megerősítette a szándékot. Az ATV vonatkozó megkeresésére ugyanis azt válaszolták, hogy „az inflációkövető nyugdíjemelést a kormány ebben az évben is garantálja. Ha a vártnál jobban emelkedik az infláció, akkor év közben, júniusban is nyugdíjemelést biztosít”.

Mire számítsanak mindennek fényében a nyugdíjasok? – kérdeztük Barát Gábortól.

„Nagyon nagy meglepetés lenne, hogy ha júniusban vagy júliusban nem hajtanának végre visszamenőleges korrekciót” – közölte az Országos Nyugdíjbiztosító Főigazgatóság korábbi vezetője. Ironikusan megjegyezte még, hogy persze csak az a biztos emelés, amit már az emberek el is költöttek. „De nem hiszem, hogy novemberig el lehet húzni a visszamenőleges kiigazítást, ami a törvény szerint ugyan novemberben lenne esedékes. Mármint normális időszakban, de most túlságosan nagy a különbség a januári emelés és az inflációs mutató között” – szögezte le.

A mértékét 2,5 és 3,5 százalék közé teszi. Szerinte az év végéig a kormány a pillanatnyilag 8,5-9 százalékos inflációval kalkulál, s azért hagyna magának még egy kis mozgásteret novemberre is – jegyezte meg. Arra számít, hogy lassan a nyugdíjas szervezetek is előállnak valamilyen javaslattal, ami eddig azért maradhatott el, mert mindenki el volt foglalva a választással és az oroszok által indított ukrajnai háborúval, de mára már túlságosan súlyos lett a nyomás.

Ennyi lehet az annyi

Lássuk, hogy forintosítva mit jelent a nyugdíjasok számára a szakértő által prognosztizált 2,5-3,5 százalékos emelés. Az idei 160 960 forint átlagnyugdíjra kiszámoltuk a lehetséges konkrét összegeket.

2,5 százalékos korrekció esetén, a havi ellátás 164 984 forintra emelkedik, azaz plusz 4 024 forinttal többet kapnak az érintettek. Ha júliusban visszamenőleg adják a kiegészítést, akkor hat hónapra jár a kiigazítás havi összege, azaz fél évre összesen 24 144 forint. Ehhez jön még a 13. havi nyugdíjra rakódó különbözet. Ezzel együtt már 28 168 forintot utalnának az átlagnyugdíj után júliusban, az emelt összegű, 164 984 forintos ellátmány mellett. Összességében tehát júliusban az átlagnyugdíjas 193 152 forintot kapna ebben az esetben.

3,5 százalékos korrekcióval számolva, szintén júliusi indulással, akkor a nyugdíj emelt összege 166 594 forintra nő, visszamenőleg pedig az átlagnyugdíjra 39 428 forint rakódik. A postás pedig összesen 206 032 forintot hoz.

Mitől függ, hogy júniustól vagy júliustól lesz hatályos az emelés, csak nem a kormányalakítástól? – kérdeztük. Barát Gábor szerint egyértelműen politikai döntés kérdése, hogy mikor hajtják végre az előrehozott kiegészítő korrekciót. Merthogy nem kell feltétlenül megvárni az új kormány felállását, az ügyvezető kormány is intézkedhet ebben az ügyben. A lényeg, hogy legkésőbb május 20-a körül meg kell jelennie a kormányrendeletnek, de legalábbis addig ki kell adni a végrehajtási utasítást. „Erős a gyanúm, hogy az első féléves kiegészítés teljes, hat hónapra járó összegét júliusban utalják, az emelt, júliusi nyugdíjjal együtt. Ekkor kapják majd meg a februárban utalt 13. havi nyugdíj és a korrekció után kijövő emelt nyugdíj közötti különbözetet is” – prognosztizálta a szakértő.

Barát Gábor azonban nem csak ezt a forgatókönyvet tartja lehetségesnek, habár mellette szól, hogy ebben az esetben a kormánynak lenne ideje „még számolgatni egy kicsit”.  De elképzelhető, hogy a jelenlegi ügyvezető kormány dönt a kérdésben. Ebben az esetben akár már júniusban is megkaphatják az emelt nyugdíjat, s a visszamenőleg járó különbözet teljes összegét az érintettek.