Szinte biztos, hogy júniusban lesz nyugdíjkorrekció 

NVZS 2022. március 22. 17:10 2022. márc. 22. 17:10

Így lenne ötös találatunk a lottón! Ma reggel megírtuk, hogy küszöbön áll a kormány bejelentése az előrehozott nyugdíjkorrekcióról – és láss csodát! Délután közleményt kaptunk arról, hogy júniusban lehet kiigazító emelés. A jelek szerint a napokban bejelentett korrekció júniustól „él” majd. Ha bejön a Hírklikknek korábban nyilatkozó szakértő 2,5 százalékos prognózisa, akkor júniusban egy átlagnyugdíjas mintegy 23 ezer forintot kaphat az emelt nyugdíja mellé.

„A kormány a nyugdíjemelés mértékéről – mely az idei évben öt százalék volt – az inflációs előrejelzés alapján előzetesen dönt... ha jelentős az eltérés, két lépcsőben nyugdíj-kiegészítés történik, az első júniusban, a második novemberben” – olvasható a Pénzügyminisztérium által kiadott közleményben. 

Az már régebb óta tudott volt, hogy elszálltak az árak, s hiába a kormány által csodafegyverként tálalt – amúgy a „boldog kádári időket” idéző – árstop, árbefagyasztás (aminek az árát persze mi magunk fizetjük meg, csak éppen nem a háztartási költségvetésünkből, hanem egy másik zsebünkből), az infláció makacsul megy felfele, februárban már elérte a 8,4 százalékot. A Magyar Nemzeti Bank pedig ma azt közölte, hogy „A következő hónapokban az infláció várhatóan emelkedik még, számításaink szerint a márciusi adat ismét magasabb lesz, 8,5-9 százalék között látszik jelenleg. Ez a folyamat még jellemző marad, az év második felében következhet be a fordulat.”

Ennek és a közelgő választásnak a fényében kiszámítható volt, hogy a kormány ismét „udvarol” egyet a nyugdíjas szavazórétegeknek, s még a választások előtt bejelent egy előrehozott nyugdíj-kiigazítást, nem hagyva ki az őszi korrekció lehetőségét sem.

Ahogy Barát Gábor, az Országos Nyugdíj-főigazgatóság volt vezetője a Hírklikknek korábban elmondta: arra számít, hogy ezen a hétvégén, vagy legkésőbb a jövő hét elején a kormány bejelenti a döntést a kiegészítő nyugdíjemelésről, amit azonban legkorábban májusban, de inkább júniusban fizetnek majd ki. Ő azzal számolt, hogy alsó hangon 2,5 százalékos lesz most a korrekció. 

Mindenesetre a kormány most belengette az előrehozott kiigazítást, aminek a mértékéről – borítékolhatóan – napokon belül dönteni fog. Ez pedig azt is jelenti, hogy a választásoknak azzal a nyugdíjasoknak benyújtott ígérvénnyel fut majd neki  Orbán, hogy júniusban adnak egy kis plusz pénzt: visszamenőleg a januártól júniusig kapott nyugdíj és a korrigált nyugdíj közötti különbözetet + a februárban kiosztott 13. havi nyugdíj és az emelt nyugdíj közötti különbözetet. Ez számszerűsítve egy átlagnyugdíjas (153 290 forint) esetében, a szakértő által prognosztizál 2,5 százalékos korrekciót véve, 23 ezer forint lehet.

Az, hogy elsősorban inkább választási célú az előrehozott korrekció (amit persze az infláció is indokol), az is mutatja, hogy az ezt belebegtető közleményben a fent idézett mondat egy hosszabb szövegnek a vége. Előtte a Pénzügyminisztérium által jegyzett dokumentum hosszan sorolja, hogy a kormány mi mindent meg nem tett és tesz az infláció csökkentéséért. Benzinárstop, élelmiszerárstop, kamatstop, rezsicsökkentés... családi adó-visszatérítés, a 25 év alattiak adómentessége, béremelések, 13. havi nyugdíj – olvashatjuk a választási propagandának beillő „közleményben”.