Nyílt, kormánypárti erőszak a magyar parlamentben

Kardos Ernő 2019. október 22. 08:45 2019. okt. 22. 08:45

„Muszáj hazudnia, mert túl sokat lopott!”- ezt a táblát tartotta Hadházy Ákos Orbán Viktor elé az idei ősz első parlamenti vitájában. Egyébként pont ezt a táblát akarta kiragadni a miniszterelnök Hadházy kezéből, de hiába kísérletezett. Így aztán a független képviselő újabb táblákkal próbálkozott, később elmondta, azért demonstrált ilyen módon, mert az adófizetők 80 milliárdjából a kormány olyan közmédiát működtet, amely az ellenzék üzeneteit nem közli, és amelybe az ellenzéket be sem engedik.

„Stop propaganda, stop korrupció”- ez volt a másik tábla, amely felbosszantotta a parlament kormányzati képviselőit. A hirtelen előállt fejetlenségben egy ősz hajú képviselő egy nemzeti színű zászlóval igyekezett eltakarni a feliratot, illetve Orbán Viktor zavaráról elterelni a televízió közvetítést döbbenten nézők figyelmét. Meg kell jegyezni, hogy a közszolgálati média Hadházy tábláit egészen az utolsó pillanatig meg sem mutatta. Tehát aki a köztelevízióból akart értesülni a parlamenti botrány részleteiről, az pont a lényegről nem kapott információt. Ahogy ez már szokássá vált.

A kormányzati korrupciót és lopást elítélő mondatok csak azután kerültek nyilvánosságra, miután a képviselők telefonjaikkal készült, közzé tett videóikon egyértelművé vált Hadházy mondanivalója. A kitartó, korrupcióellenes harcával nevet szerzett Hadházy Ákost egy idő után kormánypárti képviselők vették közre, hogy erőszakkal elvegyék a táblát a képviselőtől. Köztük volt Kerényi János jogász, aki bizonyára tudta, hogy a nyílt fizika erőszakot tiltja a házszabály, de feltűnt a lökdösődők között a rezsibiztos Németh Szilárd, aki egyébként a birkózó szövetség elnöke is. Még szerencse, hogy az ellenzék csak kábultan nézett maga elé, ha közbelép, akkor verekedés is lehetett volna a T. Házban.

Hadházy elismerte, hogy akciója szokatlan és szabálytalan volt, de a képviselő képtelen tudomásul venni, hogy a sajtó mozgásterét a minimálisra korlátozta a kormánypárt. Az Index videóban mutatta meg, hogy a legújabb szabályok a Parlamentben az újságírókat szinte karanténba zárják, ahol a képviselők számukra megközelíthetetlenek. Maga Harrach Péter nyilatkozta a hírportál riporterének, hogy ilyen mostoha körülmények között képtelen elmagyarázni, hogy miért szolgál magyar érdeket a Szijjártó külügyminiszter által üdvözölt szíriai török vérengzés.  

A botrány közben Kövér László verbális erőszakkal próbálta az akciót közvetíteni a kormánypárti szavazóknak. A fideszes házelnök feladatának érzi az ellenzéki képviselők ostorozását, és büntetését. Ezúttal azt találta mondani, hogy Hadházy primitív és ostoba fajankó. Parlamenti elnök ennyire sértő szöveget még soha sem engedett meg magának a rendszerváltás óta. Hadházy, vagy a többi képviselő házszabálysértése nem jogosítja fel a házelnököt arra, hogy ilyen hangnemben beszéljen. Jogászok szerint, ha ezt a szöveget Kövér képviselőként mondja el, akkor azért személyiségi jogi pert is indíthatnának ellene. Ellenzéki képviselők azon vitatkoznak, hogy Kövéren vajon a betegség jelei hatalmasodtak el, vagy verbális agressziójával az ellenzék akciójának élét akarta elvenni.

A nap végén Hadházy Ákos azt nyilatkozta, tudja, hogy szabálytalanságot követett el, amiért majd megbüntetik, de a képviselő szerint nincs más eszköz a kezében, hogy tiltakozzon a kormányzat arcátlan hazugságai és korrupciója ellen. Ha tétlenül nézi, amit a Fidesz megenged magának, akkor a következő parlamenti választáson sem tudják majd elzavarni Orbán Viktor kormányát!