Nyolc Trump-párti képviselő megbénítja az amerikai törvényhozást

Nagy Mariann 2023. október 17. 11:40 2023. okt. 17. 11:40

Az amerikai képviselőház republikánusai leváltották a testület maguk által választott elnökét, ezzel megbénítva a törvényhozást, éppen az immár kettős, ukrajnai és izraeli válság idején.

A testület jóváhagyása nélkül nem lehet törvényt hozni, így az előírt őszi határidőig a jövő évi költségvetést sem tudják elfogadni. Ebben a kritikus helyzetben döntött úgy a republikánus frakció mindössze nyolc szélsőjobboldali, Donald Trump volt elnököt támogató tagja, hogy indítványozza Kevin McCarthy-nak, a ház elnökének leváltását. 

Erre még nem volt példa az ország történetében. A házelnök egyébként kevéssé volt népszerű, korábban 15 választási fordulóra volt szükség, hogy a frakció megválassza tisztségére – holott maga is Trump támogatói közét tartozik. A leváltásra persze nem csak republikánusok szavaztak, hanem a demokratapárti teljes frakció, kihasználva az ellentábor gyengítésének lehetőségét. McCarthy-nak egyebek mellett azt rótták fel leváltói, hogy – elkerülendő az államgépezet leállását – a képviselőház a kormányzó demokratákkal egyetértésben ideiglenesen meghosszabbította a költségvetési döntés határidejét és lehetővé tette a pénzügyi források használatát. Elítélték amiatt is, hogy nem tudott szigorúbb takarékossági intézkedéseket kialkudni a demokrata adminisztrációtól.

A republikánus képviselők maroknyi csoportja ezután újabb, ugyancsak példátlan lépést tett: miután a frakció zárt ajtó mögött szavazattöbbséggel nem az ő vezetőjüket fogadta el a házelnök utódjának, hanem Steve Scalise képviselőt – az ellenzékiek egyszerűen nem vették tudomásul a közösen hozott döntést. 

Az ügyeket így átmeneti elnök viszi, de a testület nem határozatképes. Emiatt az Egyesült Államok kormányzata – amelynek szerves és nélkülözhetetlen része a Kongresszus, a törvényhozás – sok tekintetben döntésképtelen egy különösen súlyos világpolitikai válsághelyzetben. Az Ukrajnának a következő költségvetési évben szállítandó további fegyverekről, az ország gazdasági és pénzügyi támogatásáról éppúgy csak kongresszusi támogatással lehet dönteni, mint Izrael szélesebb körű megsegítéséről.

Az ideiglenes finanszírozási lehetőség november közepén lejár, addig kell, vagy kellene a példátlan belharcokba bonyolódott republikánusoknak új házelnököt választva megegyezniük egymással. Míg az ország demokratapárti elnöke, Joe Biden (érthetően) nem foglal állást politikai ellenfeleinek harcaiban, a helyzet tovább segíti a volt elnök, Donald Trump kampányát az újabb elnökség elnyeréséért. Miközben Trump ellen négy különböző bírósági eljárásban 49 vádat emeltek, népszerűsége nem csak változatlan, hanem tovább növekszik: immár – sok minden mellett – azt is ígérheti választóinak, hogy majd rendet tesz a pártjában.

A válság legújabb állomásaként Jim Jordant jelölték házelnöknek. A képviselő az egységbontó „nyolcak” egyike – ugyanakkor Donald Trump egyik fő szövetségese volt, amikor az azt hazudta, hogy megnyerte a 2020-as elnökválasztást, csak a demokraták elcsalták. Nyílt kérdés, megkapja-e Jordan a többséget a 217 tagú frakcióban.