Nyomravezetői díjat ajánlott fel Márki-Zay Péter

NVZS 2019. október 8. 07:07 2019. okt. 8. 07:07

„Remélem, hogy egyetlen forintot sem kell kifizetni az általunk felajánlott nyomravezetői díjból, nem azért, mintha a pénzt sajnálnám, hanem azért, mert remélem, hogy a lépés eléri a célját, ami nem más, mint az elrettentés” – mondta megkeresésünkre Márki-Zay Péter. A hódmezővásárhelyi polgármester (s egyben -jelölt) és a Tiszta Vásárhelyért Egyesület egymillió forintos nyomravezetői jutalmat ajánlott fel azoknak, akik hódmezővásárhelyi szavazatvásárlásról bizonyítékokat szolgáltatnak

„Hiszek a felajánlás visszatartó erejében, abban, hogy ha például egy trafikos öt- vagy tízezer forintért venne szavazatot valakitől, eláll a törvénytelen eszközök használatától, ha tudja, hogy mástól ennek a sokszorosát kaphatja meg az, aki választási csalás-kísérletet jelent” – fejtette ki Márki-Zay Péter. Elismerte, hogy ez tulajdonképpen csendőr-tempó, de mint mondta, az ilyen felajánlás teljesen megszokott dolog, „illúzió lenne azt hinni, hogy anyagi ösztönzők nélkül valódi változásokat tudunk elérni”.

Egyébként tavaly februárban, a hódmezővásárhelyi időközi polgármesterválasztás kapcsán is tettek már felajánlást, akkor összesen három telefonhívást kaptak, de utóbb egyik sem bizonyult megalapozottnak. „Sajnos azonban más választásokon tapasztaltunk olyan jeleket, amelyek a szavazók befolyásolására utaltak” – mondta.

Miből teli erre? – vetettük fel a polgármesternek, aki kifejtette, hogy egyrészt nem hiszi, hogy tömeges jelenségről lenne szó, másrészt pedig egy millió forintos plafont állítottak fel. Mint megírtuk, jogerős ítéletenként 250.000, összesen legfeljebb egy millió forintig ajánlottak fel nyomravezetői díjat azoknak, akik hódmezővásárhelyi szavazatvásárlásról bizonyítékokat szolgáltatnak. Ezt Marki-Zay a közösségi oldalán és szórólapokon is meghirdette.

Márki-Zay leszögezte, hogy „ennél többet is ki kellett már fizetnem ilyen-olyan címszó alatt”. Példaként mondta, hogy  éppen most született távollétében egy bírósági határozat: a helyi Fidesz elnökét Repülős Katikának nevezte, amiért a családjával az önkormányzat kontójára repkedett. A bíró pedig jogosnak ítélte meg a feljelentést, azt, hogy a fideszes politikus kapcsán Repülős Gizire (megj.: többszörösen elítélt bűnöző volt) utaltam. Lakatos Béla bíró egyébként már a harmadik ilyen furcsa ítéletet hozta sérelemdíjas perekben – mondta a hódmezővásárhelyi polgármester. „Ezt is ki fogom fizetni” – szögezte le ugyanakkor.