Nyugdíjkötvény: jó megoldás-e az állampapír nyugdíj célra?

HírKlikk 2019. július 22. 11:30 2019. júl. 22. 11:30

Ma már szinte alaptételnek számít, hogy az állami nyugdíj mellé érdemes egyénileg is takarékoskodni, és ezzel is bebiztosítani magunkat öregkorunkra. A lehetőségek száma azonban túl nagy, talán ez is az oka annak, hogy sokan halogatják a spórolást.

Ráadásul most itt egy újabb lehetőség, a 2019 őszére ígért nyugdíjkötvény, ami első ránézésre biztos választásnak tűnik.

A kérdés csak az, hogy megéri-e hosszabb távon ezt a megtakarítási formát választani, vagy érdemesebb inkább diverzifikálni a portfóliód?

Mit lehet eddig tudni a nyugdíjkötvényről?

Az az érdekes helyzet állt elő, hogy olyasmiről beszélünk, aminek a pontos részletei egyelőre nem is ismertek. Az eddigi információk alapján a nyugdíjkötvény a babakötvényhez hasonlóan működne: egy olyan állampapír bevezetését tervezi a kormány, ami a nyugdíjcélú megtakarításokat ösztönözné azáltal, hogy valamekkora kamatprémiumot fizetne az infláció felett.

Ezt a hosszú lejáratú megtakarítási formát csak magánszemélyek vehetnék igénybe, és a tervek szerint a nyugdíjba vonuláskor akár egy összegben, akár járadék formájában is fel lehetne használni. Ez eddig világos, és mivel egyszerű és könnyen átlátható a mechanizmus, a kockázatot kerülők számára jó megoldást jelenthet.

De! Érdemes több szempontot is átgondolnod, mielőtt az összes megtakarításodat egy kézbe, azaz a magyar állam kezébe tennéd. Már csak azért is, mert a „rendes” nyugdíjadat is innen kapod majd, és mivel senki nem lát a jövőbe, te sem tudhatod, hogy mi lesz 20-30 év múlva.

Érdemes-e a nyugdíjkötvényt választani?

Mivel a nyugdíjkötvény a piaci kamatoknál némileg magasabb kamatot kínál majd, ezért valóban egy vonzó alternatíva lehet a magánszemélyek számára. Különösen azoknak, akik nem szeretnének nagyobb kockázatot vállalni, ugyanakkor eleve azt tervezték, hogy államkötvényben tesznek félre a nyugdíjukra.

Addig, amíg a gazdaság stabil, nincs is baj, de ha belegondolsz, hogy sokan esetleg 20-30-40 évre kötnék le magukat, akkor már más a helyzet. Ilyen távlatra lehetetlen tervezni, ezért is érdemes több helyre elosztani a nyugdíjra szánt pénzedet. Ez azt jelenti, hogy egy részét tarthatod nyugdíjkötvényben, hiszen költséghatékony, és a kockázat/hozam aránya szempontjából is nagyon kedvező.

Emellett azonban érdemes további befektetési formák után nézned, vagyis például nyithatsz egy NYESZ-t (nyugdíj-előtakarékossági számla), ahol a portfóliód egyéb eszközeit, így a részvényeidet kezelheted tőzsdei alapokon (ETF) keresztül. De gondolkodhatsz ingatlanbefektetésben is, ami ugyancsak hosszabb távon hoz hasznot. A diverzifikáció már csak azért is jó ötlet, mert ha az egyik eszközzel történik valami, a másik – vagy a többi – még mindig a rendelkezésedre áll.

Vagyis a nyugdíjkötvény egy jó befektetés lehet a jövődbe, de érdemes több lábon állnod.

Forrás: Hírklikk