OH: minden szülő megismerheti gyermeke iskolaérettségi vizsgálatának eredményét

HírKlikk 2020. február 18. 20:00 2020. feb. 18. 20:00

Továbbra is zavartalanul zajlik a tankötelezettség alóli felmentési kérelmek elbírálása, és a sajtóban megjelent híresztelésekkel ellentétben, minden szülő megismerheti a saját gyermekéről készült szakértői véleményt – közölte az Oktatási Hivatal (OH) kedden.

Közleményükben rámutattak: a pedagógiai szakszolgálatok működését – így a tankötelezettséggel kapcsolatos szakértői vizsgálatok lefolytatását és a bizottságok munkáját is – jogszabály határozza meg.

Az Oktatási Hivatalnak ezen túlmenően, nincsen utasítási jogköre a szakszolgálatokra vonatkozóan, sem titoktartásra, sem más eljárásra. A szülők zavartalan tájékoztatása érdekében, ugyanakkor az OH elnöke február 14-én levélben ismételten kérte a pedagógiai szakszolgálatok szakértői bizottságait, hogy vizsgálati eredményeiket közöljék az érintett szülőkkel.

Korábban az MSZP azt közölte: az oktatási jogok és az alapvető jogok biztosához fordulnak, mert úgy tudják, a szülőket nem tájékoztathatják gyermekük iskolaérettségi vizsgálatának részleteiről.

Az ellenzéki párt közleménye szerint, az Oktatási Hivatal az általa felügyelt szakértői bizottságoknak titoktartási kötelezettséget írt elő, így a szülőket nem tájékoztathatják azokról a bizottsági döntést megalapozó tényekről, amelyek a gyermek beiskolázásával kapcsolatos kérelem elutasítását indokolták.

Forrás: MTI/Hírklikk