Olyan sokan haltak meg a koronavírus miatt, hogy gondot okoz a tárolásuk

HírKlikk 2021. április 21. 13:01 2021. ápr. 21. 13:01

A magyar temetkezési szolgáltatók és a hamvasztó üzemek is egyre túlterheltebbé válnak a járvány miatt.

Az egyetlen budapesti hamvasztó üzemben napi 24 órán át dohog a két kemence, a szolgáltatók egymásnak szállítják át azokat halottakat, akiknek nem jut férőhely. A kegyeleti szolgáltatók mentális kimerülésre panaszkodnak – írja a 24.hu.

Az országban átlagosan – az elmúlt 20 év hazai statisztikáit figyelembe véve – egy nap alatt 350-380 ember hal meg. Ehhez a számhoz azonban nem elég csak hozzáadni az operatív törzs által napi szinten közölt Covid-halálozási adatokat – írja a 24.hu.

Palkovics Katalin, Magyar Temetkezési Szolgáltatók Országos Szakegyesületének elnöke szerint a  koronavírus ugyanis gyakran felgyorsítja az egyébként is halálos kimenetlenű betegségeket, így a végleges szám még magasabb, mint ha egyszerűen összeadnánk a kettőt. A forgalom ezekben a napokban tetőzést mutat: torlódnak, egymást érik a temetések.

Az elhunytak szakszerű és kegyeletteljes elhelyezése csak halotthűtőkben oldható meg és a kórházak nincsenek felkészülve a megnövekedett forgalomra. Emiatt a járványkórházaknál kiegészítő hűtőkonténereket helyeztek el. Ettől sokan idegenkednek, de Palkovics szerint a megoldás semmilyen kegyeleti jogot nem sért, a hűtőkonténerek modern és megfelelően berendezett szerkezetek.

Egyre több az online temetés

Az ügyintézési idő lerövidült: a kormányhivatalok a jogszabályban előírt nyolc nap helyett – a járványra tekintettel – egy napon belül kiadják a hamvasztási engedélyt. Vidéken ez jelentősen meggyorsítja az ügyintézést és tehermentesíti a proszektúrákat, hiszen a dokumentummal a szolgáltatók azonnal elszállíthatják az elhunytat. Budapesten a nagyobb számok miatt még mindig napokig tarthat az eljárás.

A legnagyobb kihívást ezekben a hetekben nem is annyira a logisztikai, mint az érzelmi-mentális terhelés jelenti, állítja Palkovics Katalin. „Békeidőben” viszonylag ritka, a járvány időszakában viszont mindennapos, hogy váratlan, gyors lefolyású betegség miatt vesztenek el a családok hozzátartozókat. Ilyenkor végletekig lesújtott emberek keresik fel az irodákat.

A járvány kezdete óta az ügyfelekkel való kapcsolattartás a legtöbb irodában digitális úton is lehetséges, a temetési szertartásokat kérés esetén online, zárt csoportokban is közvetítik a családok számára. Ez komoly kiadást és plusz erőforrásokat követel a vállalkozóktól, de az egyesületi elnök szerint szükséges, mert így a hozzátartozókat megkímélhetik az utazástól, és a személyes kontaktusok számát is hatékonyan tudják csökkenteni.

Forrás: 24.hu