Ömlik a pénz a mohácsi sztahanovistákhoz – két év alatt 47 milliós jutalom

Zutyu 2020. szeptember 10. 11:40 2020. szept. 10. 11:40

Két év alatt több mint 47 milliós jutalmat kapott a mohácsi városháza tizenöt dolgozója, de ha a menesztett jegyzőn múlik, ez az összeg az év végére 110 millió forintra rúgna.

A mohácsi vizsgálatok alapján, már két büntetőeljárás folyamatban van. Az egyik éppen a célfeladati megbízásos rendszer, a másik pedig egy ügyvédi megbízás kapcsán indult. Mostanra azonban kiderült, korábban óriási összeget fizettek ki egy szűk körnek.

Valószínűsíthetően Mohács városában fizetik meg legjobban az önkormányzat köztisztviselőit az országban. Bár az is lehet, csupa sztahanovistáról van szó. Aki még nem élt a rendszerváltás előtt, annak emlékeztetőül, a szocialista munkaversenyben kiemelkedően teljesítő munkásokat nevezték így egy Sztahanov nevű élmunkás után.

A Hírklikk információi szerint, 2018-ban és 2019-ben összesen 47 millió 395 ezer forintot fizetett ki prémium gyanánt Mohács városa, a hivatal tizenöt dolgozójának. A munkatársaknak a normál munkájuk mellett, célfeladatokat kellett teljesíteni ahhoz, hogy plusz pénzhez jussanak. A tizenöt szerencsés két év alatt a fizetésén felül, fejenként 3,1 millió forintot vihetett haza.

De az év végére a plusz pénz meghaladta volna a 110 millió forintot, mert a menesztett jegyző, Kovács Mirella idén további 63 millió forintot osztott volna ki a mohácsi városháza kiválasztottainak. Csorbai Ferenc polgármester azonban leállította a kifizetéseket, miután kiderült számára, hogy több olyan célfeladatot is kijelölt a jegyző, ami ügyében már semmi teendő nem volt, hiszen lezárt beruházásokhoz kapcsolódott. A bevezetőben emlegetett nyomozások egyike éppen ehhez az ügylethez kötődik.

Mindenesetre így válik igazán érhetővé, micsoda érdeksérelmekkel jár, ha új polgármester veszi át az irányítást. A 110 millió forint nem csak Mohácson számít óriási összegnek, de Budapesten is. Pláne, ha mindezt lényegében mellékállásban, a rendes munkabérükön túl, a plusz munkákért kapják a dolgozók.

Érdekes, hogy ezen a pénzcunamin túl, például a jegyző részére további több hónapnyi munkabért szavazott meg jutalomként korábban a képviselő testület, legutóbb éppen a saját feloszlatását kimondó július 6.-ai ülésen. Csorbai ezután mentette fel méltatlanság okán a jegyzőt, aki azért puhára esett: egyetlen napot sem töltött munka nélkül, hiszen július 31-én megszűnt Mohácson a munkája, augusztus elsején pedig már a megyei önkormányzatnál állhatott munkába. Ennek köszönhető, hogy Kovács Mirella lett ismét a helyi választási iroda első embere. Ezt a posztot normál esetben a mindenkori jegyző, akadályoztatása esetén pedig az aljegyző látná el.