Orbán 2010-es kormányra kerülése óta ötszörösére nőtt a kivándorló magyarok száma

NVZS 2024. július 13. 14:55 2024. júl. 13. 14:55

Néha egyetlen grafikonhoz nem kell hosszadalmas magyarázat, elemzés, elegendő elgondolkodni azon, amit a látunk. Alább egy ilyen, sokat eláruló grafikont mutatunk meg Önöknek. 

Számos összetevője van annak, hogy milyennek találják az életkörülményeket egy adott településen/országrészben/országban az ott boldogulni próbáló emberek. Sok összetevője van annak, hogyan ítélik meg a helyzetet az ottani lakosok, akik eltérő motivációk miatt döntenek úgy, hogy nem kérnek belőle. De még a döntés után is a többség – jellemzően – nagyon nehezen szánja rá magát az elköltözésre. Van, akiket a nem megfelelő munkalehetőségek; másokat a szűkebb-tágabb közeg elfogadhatatlannak tartott színvonala/színezete/hangulata; vagy éppen a fejlődés lehetetlensége; sokakat pedig az az óhaj kényszerít elvándorlásra, hogy a gyerekeinek egy jobb, szebb, nyugodtabb jövőt biztosítson. És a motivációkat tovább lehetne sorolni még. Egyetlen közös biztosan van bennük, az pedig az, hogy perspektívátlannak látják/érzik/tudják azt, amit maguk mögött akarnak hagyni. 

Nos, a Központi Statisztikai Hivatal adataiból a következő derül ki: 326 215 magyar állampolgár döntött szűkebb-tágabb pátriájának, a szülőföldjének és egyben addigi hazájának az elhagyása mellett azóta, hogy Orbán és a Fidesz 2010-ben megszerezte az első kétharmadát. (Nem, ők nem azok, akik „csak” dolgozni járnak külföldre – a számuk csak Ausztriában meghaladja a 120 ezret), hanem azok, akik eddigi életüket felszámolva el- és kiköltöztek az országból. S ment velük a család, a gyerekek...

(V= választási év)
Forrás: KSH

Ahogy láható, 2010 óta megötszöröződött a kivándorolt magyarok száma. Az is sokatmondó, hogy – egy kivételével – az újabb ás újabb Fidesz-győzelmet követő évben megugrott azoknak a száma, akik erre a lépésre szánták el magukat. Azért ezen érdemes elgondolkodni...  



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom