Orbán a Facebookot használja a nacionalizmus és irredentizmus exportjára

HírKlikk 2022. február 10. 19:00 2022. feb. 10. 19:00

Egy új kutatás eredménye szerint a magyar kormány sikeresen használja a közösségi médiát arra, hogy az illiberális üzentét széthintse a diaszpórában élő közösségekben – jelentette az amerikai Európai Politikai Elemzések Központja (CEPA) Intézet.

A szomszédos országokban élő magyarokat diszkrimináció sújtja, szenvednek Romániában, harcolnak Szlovákiában, és az EU liberális elitjei csekély védelmet nyújtanak. El kell ítélni Trianon örökségét, amely területe és lakossága nagy részétől fosztotta meg Magyarországot –  idézte a magyar üzeneteket Jeremy Druker, a Transitions című, prágai székhelyű portál főszerkesztője a CEPA felületén. 

Orbán Viktor, Magyarország nacionalista miniszterelnökének kormánya a mérgező üzenetét a hagyományos média, és mindenekelőtt a Facebook útján terjeszti. A narratívák destabilizáló hatásúak, és „potenciál van bennük a társadalom polarizálására, és a kisebbségi közösségek radikalizálására” – idézte a szerző a Nemzetközi Republikánus Intézet (IRI) Beacon (Világítótorony) projektje által megrendelt kutatást. A kutatók megállapították: Orbán Viktor 2010-es hatalomra kerülésétől 2018-ig megtízszereződött az etnikai magyar diaszpórának nyújtott támogatások összege, ami 2018-ban mintegy 383 millió eurót tett ki. Mindeddig nemigen kutatták mindennek a hatását. Most a kutatók főleg a helyi magyar nyelvű média, és a határon túli jelentős magyar politikusok Facebook-oldalait tanulmányozták. A legtöbb interakció (like, megosztás és komment) és a legnépszerűbb narratívák összefüggéseit nézték. 

Szlovákiában a népszerű bejegyzések a magyar kisebbség szomorú helyzetét boncolják, arról szólnak, hogy az etnikai magyaroknak meg kellene engedni a kettős állampolgárságot, és azt, hogy megvédelmezzék a „hagyományos” értékeket, emellett démonizálják a liberális EU-eliteket. A Felvidék.ma című portál 54 ezer követőjét felszólította, hogy támogassák az Orbán-kormányt, amely „mindent megtett, hogy a felszínen tartsa ezt a földrészt, a keresztény hitet és a magyar államot”.  

A magyar támogatással működő romániai honlapok hasonló üzeneteket terjesztenek: Magyarországot ott is a hagyományos értékek és a határon túli magyar közösségek védelmezőjeként dicsőítik. 

Az ukrajnai Kárpátalján a magyar kisebbség tíz orgánumából négy bizonyult fogékonynak erre. 

A szerző minden említett országgal kapcsolatban közöl a felmérés adataiból is. 

A Beacon projekttel ellentétben, a korábbi kutatások nemigen tulajdonítottak jelentőséget Budapest azon törekvésének, hogy irredenta nézeteket szítson. A budapesti Political Capital Intézet nem talált szecesszionista, vagy revizionista narratívákat a diaszpóra közösségeiben a hagyományos, vagy a közösségi médiában, kivéve a szélsőjobboldali pártokat, vagy szervezeteket. A Political Capital Szlovákiában, Romániában és Szerbiában folytatott korábban ilyen kutatást. Győri Loránt, az intézet elemzője azt mondta, „Az Orbán-kormány a jelek szerint a hazai politikára koncentrál”. 

A kettős állampolgársággal rendelkező, határon túl élő etnikai magyarok szavazatai az áprilisi választás egy, vagy két mandátumot jelenthetnek a kormánypártoknak. Ez elegendő lehet arra, hogy hatalmon tartsa Orbán Viktort. Hosszú távon azonban mély sebeket okozhat a szomszédos országokban Orbán eltökéltsége, hogy szítsa a dühöt az etnikai magyarokban – írta a szerző. 

 

Forrás: Hírklikk