Orbán a radikális jobboldalt akarja elérni a kampányával

HírKlikk 2021. július 26. 17:10 2021. júl. 26. 17:10

A világ több tucat vezető orgánuma terjedelmes helyszíni tudósításokban, riportokban és videókkal számolt be a szombati Budapest Pride felvonulásról. A The New York Times videót közölt, de közzétette annak leiratát is. Mint tudatták: a felvonuláson sok ezer ember vett részt, dacolva Orbán Viktor kormányának törekvéseivel, hogy marginalizálja az LMBTQ közösséget.

Magyarok ezrei dacolva, büszkén és színesen vonultak fel, hogy támogassák az Orbán Viktor szélsőjobboldali kormánya részéről támadás alatt álló LMBTQ közösséget. Ünnepség volt, de a résztvevők szerint tiltakozás is az Orbán-kormány szélsőjobboldali politikája, valamint új törvénye ellen, amely egyenlőségjelet tesz a pedofília és a melegség között – tudósított a Budapest Pride-ról a The New York Times. Sok részvevő hangsúlyozta, hogy a törvény a fokozódó tekintélyelvűség riasztó tünete.

A cikk emlékeztetett rá, hogy a törvénynek máris érezhető hatásai vannak. Egy tévéadó cenzúrázta a szappanoperák reklámjait, egy nagy könyvterjesztő egy bírság nyomán kiírta a boltjai ajtajára, hogy „nem hagyományos tartalmú” könyveket is árul.

A kevésbé látható hatások azonban a lap szerint sokkal károsabbak lehetnek. Egy Debrecenből érkezett 55 éves férfi azt mondta, „A törvény tragikus hatással lesz a fiatalokra, növekedni fog az öngyilkosságok és a mentális problémák száma”. Az illető szerint, amikor a kommunista Magyarországon volt kamasz, nem volt sem homofóbia, sem transzfóbia, és e téren most visszafejlődés mutatkozik.

A cikk emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor közlése szerint még a jövő tavasszal esedékes választások előtt népszavazást tartanak a már életbe lépett törvényről.

A legutóbbi felmérések szerint – amelyeket szintén ismertetett a tudósító – a magyarok 56 százaléka elfogadja a homoszexualitást. Egy másik kutatás szerint 46 százalék támogatja az azonos neműek házasságát, valamint a meleg párok örökbefogadási lehetőségét is. Közben Orbán Viktor azt állítja, hogy a magyarok többségét képviseli.

Elemzőket idézve, látható-olvasható a tudósításban, hogy Orbán Viktor konzervatív, de a törvénynek a jelek szerint az a célja, hogy elterelje a figyelmet a koronavírus-járvány közepette a gyenge egészségügyi és gazdasági helyzetről, továbbá, hogy megtörje a megbuktatására szövetkezett ellenzéki pártok egységét. Csáky Zselyke, a Freedom House jogvédő szervezet munkatársa szerint Orbán mindezt saját érdekében teszi: el kell érnie a pártja radikális szárnyát, és ennek ez az egyik módja.

A Budapest Pride felvonulással foglalkozik a többi között a Politico tudósítása, továbbá a CNN, illetve a Politiconak egy cikke is.

Forrás: Hírklikk