Orbán azt is elérte: Von der Leyen egyelőre nem hajlandó eljönni Budapestre

NVZS 2021. július 22. 10:33 2021. júl. 22. 10:33

Szeptember előtt biztosan nem jön Magyarországra Ursula Von der Leyen, akinek az útját – kiszivárgott hírek szerint – ismét, immár másodjára is elhalasztották. Szemmel láthatóan, nem jött tehát be Orbán Viktor számítása, aki azt remélte, hogy a bizottsági elnök megválasztásában játszott, általa királycsinálónak vélt szerepe meghozza majd a gyümölcsét, és Von der Leyennel könnyű dolga lesz. Nem lett, sőt! Habár két éve még jó döntésnek nevezte a megválasztásához biztosított támogatását, ma már szégyenteljesnek minősíti a bizottsági elnök véleményét. 

„A nyomás erősödik a bizottságon: Ursula Von der Leyen bizottsági elnök másodszor is elhalasztotta tervbe vett budapesti látogatását” – írta a Politico bizottsági munkatársaktól szerzett információi alapján. Az amerikai portál európai kiadása szerint szeptember előtt immár nem valószínű, hogy az Európa Unió első embere sort kerít a vizitre. Az okot a portál abban keresi, hogy Brüsszelben komolyan veszik a korrupciót. Ami – tegyük hozzá – hosszú idő után mára már kiverte a biztosítékot Brüsszelben, s ami miatt – jó eséllyel – a jövő évi választásokig nem jut Magyarország uniós milliárdokhoz. 

Von der Leyen még július elején jelentette be, hogy az összes tagállam fővárosát felkeresi a gazdasági mentőcsomag kapcsán. Akkori spekulációk szerint a bizottsági elnök már a múlt hétre tervezte budapesti látogatását, ám közben történt egy s más, a többi között a pedofíliát az MLBTQ-val összemosó törvény körüli szinte soha nem látott brüsszeli felzúdulás és a magyar helyreállítási terv elfogadásának elhalasztása, lebegtetése, a hazai korrupció és a jogállamisági hiányosságok miatt.

Mindeközben a bizottság elnöke sorra látogat el azoknak a tagállamoknak a fővárosába, amelyek helyreállítási tervét Brüsszel hivatalosan is elfogadta. Minapi például a hír: Von der Leyen Prágában járt, hogy Andrej Babis cseh miniszterelnökkel folytatott tárgyalása után bejelentsék: az Európai Bizottság jóváhagyta a koronavírus-járvány okozta károk helyreállítását szolgáló cseh nemzeti tervet. Amiről Orbán egyelőre csak álmodozhat.

Prágába tehát elment a bizottsági elnök, pedig Babis nem mondott róla olyan szépeket és jókat, mint Orbán tette akkor, amikor szűk két éve királycsinálóként tetszelegve kommentálta az új bizottsági elnök megválasztását. 

„Az biztos, hogy jó döntés volt az ideológiai gerillákat távol tartani. Az is jó döntés volt, hogy pragmatikus életösztönű vezetőket választottunk. Az is jó döntés volt, hogy olyan embert választottunk, akinek a jövőről vallott gondolatai között ugyanazok a kérdések lebegnek, mint a mi fejünkben... Fontos, hogy a kényes kérdésekhez is érzékenyen közelítő ember legyen....Tehát azt tudom mondani, hogy jó döntést hoztunk... annyit biztosan mondhatok, hogy észszerű megoldásokra, illetve azok elérésére ma sokkal több esélyünk van, mint korábban volt, és bármely más vezető esetében lett volna” – mondta 2019. augusztus 1-jén a Von der Leyennel lezajlott első találkozója után Orbán a köztelevíziónak. És még olyanokat is, mint, hogy „Egy komoly tapasztalatokkal rendelkező és bátor gondolkodású bizottsági elnökünk van, aki érti azt, ami Közép-Európában történik, érti azt, amit mi mondunk, és érti azt, ami fontos a magyarok számára”. 

Ma már Orbán nem így beszél, igaz Von der Leyen is gyökeresen másként ítéli már meg a magyar kormány lépéseit. A fent említett új magyar törvény kapcsán például sajtótájékoztatóján szégyenteljesnek nevezte a magyar törvényt, ami „ellentétes az alapvető uniós értékekkel, az emberi méltósággal, az egyenlőséggel és az emberi jogokkal”.

Orbán válasza pedig? Hát óvodás-tempóban azzal ütötte el a kritikát, hogy Ursula Von der Leyen szavai a szégyenteljesek.