Orbán beszorította az EU-t a sarokba

HírKlikk 2020. szeptember 30. 16:55 2020. szept. 30. 16:55

Orbánnak sikerült beszorítania az Európai Uniót abba a sarokba, ahová akarta – írta Katrin Kahlweit, a Süddeutsche Zeitung tudósítója kommentárjában. Ami Orbán hadüzenetének tűnik, az a fölény kifejezésre juttatása. Az Európai Néppárt nem képes dönteni Orbán pártjának kizárásáról, a német soros elnökség javaslata a kifizetések jogállami kritériumokhoz kötéséről nagyon-nagyon puha. A javasolt migrációs paktum Orbán javát szolgáló látszat-konszenzus. Orbán Viktor az Európa-ellenes politikájával a győzelem felé tart.

Orbán Viktor mindig is sokat beszélt, de az utóbbi hetekben egyenesen betakarta az országát beszédekkel, interjúkkal és cikkekkel. Témái mindig ugyanazok: a veszélyben lévő keresztény kultúra, a veszélyben lévő nemzet, a veszélyben lévő szuverenitás. Üzeneteinek agresszivitása fokozódik, ez megmutatkozik legújabb brüsszeli intervenciójában, Vera Jourova bizottsági alelnök lemondásának követelésében.

Talán nem volt nagyon okos, hogy Jourova bírálta a magyar demokráciát, bár persze Budapesten is tudják, hogyan tekint Brüsszel Orbán machinációira. Most sértődöttnek mutatja magát, pedig maga is szeret ütni, és nem egyszer a lehető legélesebben támadta az unió vezetőit – olvasható a Süddeutsche Zeitung-ban megjelent kommentárban.

Ami Orbán hadüzenetének tűnik, az a fölény kifejezésre juttatása: politikájával beszorította az Európai Uniót abba a sarokba, ahová akarta. Az Európai Néppárt nem képes dönteni Orbán pártjának kizárásáról, a német soros elnökség javaslata a kifizetések jogállami kritériumokhoz kötéséről nagyon-nagyon puha. A javasolt migrációs paktum Orbán javát szolgáló látszat-konszenzus. Orbán Viktor az Európa-ellenes politikájával a győzelem felé tart – és most demonstratívan rúgott is utána még egyet – írta a tudósító. 

A lap egyébként Orbán levelének és Ursula von der Leyen bizottsági elnök állásfoglalásának részleteiről külön cikkben számolt be.

 Emellett a világ minden táján megszámlálhatatlan orgánum foglalkozott – főleg hírügynökségi jelentések alapján – tényszerűen a levéllel és a bizottsági elnök állásfoglalásával.